c S
Dnevne novosti

Europsko tužiteljstvo zastupnika sumnjiči za namještanje natječaja iz EU fondova

19.07.2021 07:15 ZAGREB, 16. srpnja 2021. (Hina) - Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) započeo je istragu protiv novogradiškog gradonačelnika i SDP-ovog saborskog zastupnika Vinka Grgića zbog primanja 100.000 kuna mita u zamjenu za dodjelu 4,2 milijuna kuna bespovratnih sredstava EU-a za izgradnju reciklažnog dvorišta u Novoj Gradišci.

Uz Grgića i K. P., koje Uskok u aferi Janaf sumnjiči da su namještali višemilijunski posao izgradnje solarne elektrane, istragom europskog javnog tužiteljstva su obuhvaćeni i I. Š. te S. K. koji se sumnjiče za prilagođavanje dokumentacije za izgradnju reciklažnog dvorišta, doznaje Hina iz izvora bliskih istrazi.

Riječ je o prvom slučaju istrage tužiteljstva Europske unije koje je početkom srpnja zatražilo od Hrvatskog sabora skidanje imuniteta Grgiću radi pokretanja kaznenog postupka zbog sumnje u primanje mita te zloporabe položaja i ovlasti. EPPO je, ne navodeći identitete osumnjičenika, precizirao kako postoji sumnja da je Grgić od K. P.  zatražio mito u zamjenu za manipulaciju postupkom javne nabave radi dodjele projekta izgradnje reciklažnog dvorišta K. P.-ovoj tvrtki, a koji je sufinancirao Europski kohezijski fond sa 4,2 milijuna kuna.

EPPO: Dvoje osumnjičenih za prilagođavanje dokumentacije

Europsko tužiteljstvo je dodalo da se I. Š. i S. K. sumnjiče za prilagođavanje uvjeta tehničke sposobnosti i kriterije za evaluaciju i bodovanje pristiglih ponuda, pri čemu su osigurali prednost K. P.-ovoj tvrtki. EPPO nadodaje da je projekt na koncu dodijeljen K. P.-ovoj tvrtki zbog čega je Grad Nova Gradiška oštećen za najmanje 90 tisuća kuna, a Europski kohezijski fond za najmanje 427 tisuća kuna. Europsko tužiteljstvo je podsjetilo da je Hrvatski sabor na zahtjev glavne europske tužiteljice dao odobrenje za pokretanje kaznenog postupka protiv Grgića dodajući da pritom ni na koji način nije dovedena u pitanje presumpcija nevinosti.

Na Grgića se u ovom slučaju primjenjuje Zakon o provedbi Uredbe Vijeća EU o provedbi pojačane suradnje u vezi s osnivanjem Ureda europskog javnog tužitelja iz 2017. godine prema kojem je određeno da Odjel delegiranih europskih tužitelja djeluje u sastavu Uskoka.

Ako europsko tužiteljstvo podigne optužnicu osumnjičenima će se suditi u Zagrebu.

Delegirani europski tužitelj je nadležan za slučajeve malverzacija novcem koji dolazi iz europskih fondova, a u njegovoj ovlasti je prikupljanje podataka iz drugih zemalja EU-a, što bi Uskok inače radio putem međunarodne pravne pomoći. Ukoliko se protiv Grgića podigne optužnica za malverzacije s novcem iz EU-a, za to kazneno djelo bi mu se sudilo u Zagrebu.

Grgić je, za jedno s nekadašnjim gradonačelnikom Velike Gorice i bivšim saborskim zastupnikom HDZ-a Draženom Barišićem uhićen sredinom rujna 2020. u sklopu antikorupcijske akcije u kraku aferi Janaf u kojoj ih Uskok sumnjiči za primanje mita od K. P. radi dodjele višemilijunskih poslova. Uz Grgića i Barišića, zbog primanja mita od K. P. uhićen je i direktor Janafa D. K. koji je ponovno završio iza rešetaka u travnju 2021. godine kada ga je Uskok osumnjičio za namještanje poslova u zamjenu za nekretnine i automobile.