c S
Dnevne novosti

Eurozastupnici za humanitarnu pomoć EU-a Afganistancima

20.09.2021 07:05 ZAGREB/STRASBOURG, 17. rujna 2021. (Hina) - Europski parlament je na ovotjednoj plenarnoj sjednici usvojio rezoluciju u kojoj traži povećanje i osiguranje humanitarne pomoći Afganistancima, pružanje pomoći onima koji žele otići i poziva na zaštitu ljudskih prava, osobito žena i djevojčica.

U rezoluciji usvojenoj u četvrtak zastupnici navode da je nužno osigurati da Afganistan ne postane novo utočište terorista, razviti odgovor na potencijalnu migrantsku i izbjegličku krizu i osigurati potporu za susjedne zemlje Afganistanu. Afganistan je u kolovozu pao u ruke talibana, puno brže nego što je Zapad očekivao. Izbila je kriza koju treba promatrati kao "tragediju za afganistanski narod, veliki korak unatrag i potencijalnu prekretnicu u međunarodnim odnosima", rekao je u utorak eurozastupnicima Visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell. UN procjenjuje da je Afganistanu do kraja godine potrebno više od 600 milijuna dolara kako bi se izbjegla glad stanovništva i kolaps javnih usluga.

Eurozastupnici su pozdravili najavu Komisije o povećanju humanitarne pomoći za Afganistan s više od 50 milijuna eura na više od 200 milijuna eura te nedavno obećanje međunarodne zajednice o osiguravanju milijarde eura za stanovnike Afganistana, a Borrell je istaknuo da će biti "nužno razgovarati s talibanima" kako bi pomoć mogla doći do afganistanskog naroda. "Kako bismo imali ikakve šanse utjecati na događaje, nemamo drugu mogućnost nego komunicirati s talibanima", rekao je Borrell i dodao da to "ne znači priznanje" talibanske vlade.

Nizozemska zastupnica Zelenih Tineke Strik rekla je u raspravi o Afganistanu da treba "spriječiti bilo kakav oblik priznanja talibana sve dok su ugrožena ljudska prava". Španjolski zastupnik Jordie Sole iz Zelenih rekao je u raspravi da smatra da je pogrešno "prebacivanje odgovornosti za zaštitu izbjeglica na susjedne zemlje", dok je irski zastupnik Mick Wallace (GUE/NGL) rekao da "Europa sada treba osigurati utočište onima koji su pobjegli od kaosa koji smo pomogli stvoriti". "Moramo osigurati da svi oni koji su u fokusu talibana, bez obzira na to jesu li aktivisti, branitelji ženskih prava, učitelji, državni službenici ili novinari, mogu doći kod nas", rekao je njemački eurozastupnik Michael Gahler (EPP). Španjolska eurozastupnica Iratxe García Pérez (S&D) rekla je da je potrebno "uspostaviti odgovarajući humanitarni koridor uz potporu Europske službe za vanjsko djelovanje kako bi tisuće ljudi koji su još uvijek u Afganistanu dobile potrebne vize i napustili zemlju na siguran način.