c S
Dnevne novosti

Finci izglasali zakon o telekomunikacijama, ne zabranjuju izrijekom kineske tvrtke

08.12.2020 07:05 HELSINKI/STOCKHOLM, 7. prosinca 2020. (Hina/Reuters) – Finski parlament u ponedjeljak je odobrio zakon koji će vlastima omogućiti da zabrane telekomunikacijsku opremu kada sumnjaju da njezina upotreba „ugrožava nacionalnu sigurnost i nacionalnu obranu“. 
Za razliku od susjedne Švedske, ta nordijska zemlja iz koje potječe Nokia, nije zabranila opremu po zemlji podrijetla ili izričito spomenula proizvođače poput kineskog Huaweija ili ZTE-a. Švedska je u listopadu zabranila kineskim tvrtkama da sudjeluju na natječajima za 5G tehnologiju na svom teritoriju. Huawei je u središtu spora između Kine i Sjedinjenih Država. Washington tvrdi da kineska vlada može koristiti 5G tehnologiju te tvrtke kao alat za špijuniranje, što Huawei odbacuje. 

U novom finskom zakonu stoji da se regulacija odnosi samo na kritične dijelove telekomunikacijske mreže, prenosi Reuters. Europska unija je u siječnju objavila smjernice za svojih 27 članica u kojima preporučuje restrikciju ili zabranu ulaska visokorizičnih tvrtki poput Huaweija u svoje telekomunikacijske sustave. „Međunarodna rasprava o sigurnosti mreža se nažalost usredotočila samo na kineske tvrtke iako znamo da se ranjivosti mogu pronaći u opremi svih proizvođača“, objavila je glasnogovornica Huaweija. „Finski zakon ipak ima realističniji pristup koji se odnosi na opremu, ne na dobavljače“, dodala je. 

U zakonu stoji da se on može primjenjivati retroaktivno, a vlada će platiti odštetu za eventualno uklanjanje sporne opreme. Iako su Nokia i švedski Ericsson najveći dobavljači u Finskoj, telekomunikacijske tvrtke Elisa i DNA Oyj u postavljanju 5G mreže koriste dijelove proizvedene u Kini.