c S
Dnevne novosti

GONG: Vladajući donijeli Kodeks kojim sami sebe nadziru

11.05.2022 07:20 Zagreb, 10. svibnja 2022. (Hina)ZAGREB, 10. svibnja 2022. (Hina) - U Kodeksu ponašanja državnih dužnosnika u tijelima izvršne vlasti kojeg je donijela Vlada, od pet članova samo je dvoje nezavisnih stručnjaka, pa izgleda da državni dužnosnici sami ocjenjuju etičnost vlastitog ponašanja i samo sebe nadziru, poručili su u utorak iz GONG-a.

Kodeksom su propisana načela zaštite javnog interesa i očuvanja povjerenja građana i građanki, pravila uzornog ponašanja i racionalnog korištenja javnih resursa. Međutim, od pet članova Vijeća koje će nadzirati provođenje Kodeksa, bit će samo dvoje nezavisnih stručnjaka, ističe se u priopćenju GONG-a. Preostala tri člana Vijeća čine dva državna dužnosnika izvršne vlasti i jedan član iz redova rukovodećih državnih službenika,  čija služba ovisi o odluci vladajuće većine, dodaje se.

„Pojednostavljeno, Vlada je izglasala Kodeks, koji je zapravo skup pravila ponašanja, kojim bi vladajući trebali pratiti - sami sebe“, kažu iz GONG-a. Napominju da je Vlada usvojila antikorupcijski kodeks nakon što je oslabljeno jedno od ključnih antikorupcijskih tijela.

"Podsjećamo da je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa izgubilo prijašnje ovlasti da odlučuje o povredi načela djelovanja jer, kako je objasnio ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, Povjerenstvo nije niti osnovano kako bi obnašalo ulogu etičkog tijela. Vlada konačno osniva etičko tijelo, usvaja etički Kodeks, no umjesto neovisnog mehanizma nadzora - kakav imamo u Povjerenstvu, koje je otvaralo slučajeve protiv članova i članica Vlade, Vlada osniva novo, političko tijelo u kojem su stručnjaci u manjini", kažu iz GONG-a.

Postavljaju pitanje - 'što ako ova dva tijela budu imala različita mišljenja o istoj stvari ?'.

Da bi etički kodeks ostvario svoju svrhu i pomogao u zaštiti integriteta dužnosnika, smatra GONG, mora postojati tijelo odgovorno za praćenje primjene kodeksa, što stoji i u posljednjem izvješću Antikorupcijskog tijela Vijeća Europe GRECO.

"Ipak, umjesto osnaživanja nezavisnog Povjerenstva i preciziranja ovlasti koje ima vezano za poštivanje načela djelovanja, Vlada RH osniva posebno Vijeće, tek da bi zadovoljila formu i zamutila sadržaj", ocjenjuje GONG.