c S
Dnevne novosti

HAMAG-BICRO potaknuo gospodarstvo s oko 230 milijuna kuna

22.05.2020 07:12 ZAGREB, 21. svibnja 2020. (Hina) - Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) je putem zajmova u dva mjeseca osigurala likvidnost za više od 500 poduzetnika u iznosu većem od 165 milijuna kuna, a za više od dvije tisuće poduzetnika odobrila je moratorij na zajmove, u vrijednosti 62 milijuna kuna.

HAMAG-BICRO je kroz mjere Vlade, a u okviru paketa pomoći mikro, malim i srednjim poduzetnicima uslijed epidemije uzrokovane koronavirusom, potaknuo gospodarstvo u ukupnom iznosu iznosu od 230 milijuna kuna, priopćeno je u četvrtak iz te agencije.

Kako se objašnjava, HAMAG-BICRO je 6. ožujka aktivirao provedbu šest mjera te je u dva mjeseca putem zajmova osigurala likvidnost za više od 500 poduzetnika, u iznosu većem od 165 milijuna kuna.Ističu da se paket mjera pomoći gospodarstvu, kojim su prilagođena postojeća četiri te uvedena dva nova financijska instrumenta, pokazao kao pravovremena reakcija, što se ogleda u velikom broju pristiglih, ali i obrađenih prijava.

Uspoređujući brojke pristiglih zahtjeva za HAMAG-BICRO zajmove, u samo mjesec dana zaprimili smo dvostruko više zahtjeva nego za cijelu prethodnu godinu, kažu iz agencije. Dodatno, osim 500-tinjak pristiglih zahtjeva za likvidnost tvrtki, više od dvije tisuće poduzetnika zatražilo je moratorij za otplatu ESIF zajmova, kao i zajmova za Poljoprivredu i ruralni razvoj. Na taj je način HAMAG-BICRO odobrio moratorij u vrijednosti od 62 milijuna kuna dodatne likvidnosti za poduzetnike."S obzirom na veliki interes poduzetnika, ukupna vrijednost mjera pomoći gospodarstvu, koja je inicijalno iznosila 1,148 milijardi kuna, povećana je na tri milijarde kuna", ističu iz HAMAG-BICRO-a.

Analiza prijava po županijama pokazuje kako najveći broj pristiglih zahtjeva dolazi iz Grada Zagreba, Splitsko-dalmatinske te Primorsko-goranske županije.Najzastupljenije djelatnosti su pružanje smještaja, pripreme i usluživanja hrane i prerađivačka industrija, a kod novog financijskog instrumenta COVID-19 zajma najzastupljeniji su trgovina na malo i na veliko, navodi se."Svi djelatnici HAMAG-BICRO-a mobilizirani su i prioritetno usmjereni na administrativnu i financijsku obradu zahtjeva, no s obzirom na to da veliki broj poduzetnika nije predao potpunu dokumentaciju, usporava se vrijeme odobravanja zahtjeva.

U slijedećih deset dana planiramo administrativno obraditi sve prijave i intenzivno nastaviti proces odobravanja zajmova kako bi se poduzetnicima osigurao što brži pristup financijskim sredstvima", poručuju iz HAMAG-a. Iz agencije napominju i da su poduzetnicima i dalje dostupni postojeći HAMAG-BICRO programi financirani iz ESI fondova koji su dodatno prilagođeni snižavanjem kamatnih stopa na 0,1 posto, kao i uvođenjem moratorija na otplatu duga na sve prethodno odobrene zajmove. Također, subjektima malog gospodarstva u poljoprivrednom, prerađivačkom i šumarskom sektoru dostupan je i Mikro zajam za ruralni razvoj za obrtna sredstva s iznosom do 25 tisuća eura i kamatom od 0,5 posto, a na raspolaganju su i ESIF Portfeljna jamstva, Individualna jamstva za poljoprivredu i ruralni razvoj te Nacionalni program Plus.