c S
Dnevne novosti

Hanfa kod još četiri leasing društva utvrdila nepravilnosti oko kamatnih stopa

20.09.2021 07:20 ZAGREB, 17. rujna 2021. (Hina) - Hanfa je izvijestila u petak da je utvrdila nezakonitosti i nepravilnosti u dijelu obračuna kamatnih stopa kod još četiri leasing društva, čime su ukupno ti nadzori provedeni među 15 društava, a kod njih 13 utvrđene su nepravilnosti u obračunu kamata.

Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) na jučerašnoj je sjednici donijelo rješenja za još četiri leasing društva na temelju dodatno provedenih nadzora u dijelu obračuna kamatnih stopa, pa su tako kod Agram leasing utvrđene nezakonitosti i nepravilnosti koje se odnose na neopravdano i jednostrano mijenjanje kamatnih stopa i transparentnost aktualnih ugovornih odredbi u dijelu obračuna kamatnih stopa/leasing obroka. Nadalje, kod tri društva - i4next leasing Croatia, Scania Credit Hrvatska i Volvo Financial Services leasing, nezakonitosti i nepravilnosti odnose na transparentnost aktualnih ugovornih odredbi u dijelu obračuna kamatnih stopa/leasing obroka, priopćili su u petak iz Hanfe.

Time su provedeni nadzori nad ukupno 15 leasing društava za razdoblje od 2008. do 2020. godine, a provedenim nadzorima Hanfa je utvrdila nezakonitosti i nepravilnosti u 13 od 15 leasing društava u dijelu obračuna kamatnih stopa, o čemu je već i ranije izvještavana javnost.

"Naime, dodatni nadzori potaknuti su time što su prošle godine utvrđene nezakonitosti i nepravilnosti pri izračunu kamatnih stopa u jednom od društava za razdoblje od 2008. do 2020. godine", pojasnili su iz Hanfe. Nadzori su pokazali da je deset leasing društava, od 13 društava kod kojih su utvrđene nepravilnosti u obračunu kamata, neopravdano i jednostrano mijenjalo kamatne stope u ugovorima o leasingu (marže ili ukupne kamatne stope). To znači da su neka leasing društva, ne temelju jednostranog određivanja kamatne stope, obračunavala leasing rate/obroke po kamatnim stopama koje su bile veće od onih početno ugovorenih. Kod tri leasing društva utvrđene su isključivo nepravilnosti koje se odnose na transparentnost aktualnih ugovornih odredbi, dok kod dva društva nisu utvrđene nepravilnosti, izvijestili su iz regulatorne agencije.

Leasing društvima kod kojih su utvrđene nezakonitosti i nepravilnosti u dijelu aktualnih ugovornih odredbi naloženo je da s primateljima leasinga počnu sklapati ugovore na jasan i razumljiv način i da u njima bude jasno određen način obračuna kamatnih stopa i leasing obroka te uvjeti njihove izmjene, kao i da ugovore usklade sa Zakonom o potrošačkom kreditiranju, u dijelu obračuna kamata. 

Također, Hanfa im je naložila dostavu pisanog očitovanja o aktivnostima koje su poduzeli prema primateljima leasinga čije su ugovorne obveze neosnovano, netransparentno i jednostrano izmijenjene te objavu cjelokupnog rješenja Hanfe na naslovnici njihove internetske stranice, u trajanju od 60 dana, a sve kako bi primatelji leasinga i cjelokupna javnost bili jasno i transparentno informirani.