c S
Dnevne novosti

Haški sud: Petković na prijevremenoj slobodi pod uvjetom da se ne bavi politikom

24.12.2021 07:10 Zagreb, 23. prosinca 2021. (Hina)ZAGREB, 23. prosinca 2021. (Hina) - Haški sud objavio je u četvrtak navečer da je pustio generala Milivoja Petkovića na prijevremenu slobodu pod uvjetom da do kraja dosuđene kazne poštuje ograničenja među kojima su i ona da ne govori u javnosti o događajima koji su bili tema njegova suđenja i da se ne bavi politikom.

Odluku o njegovoj prijevremenoj slobodi donio je predsjednik Mehanizma za međunarodne kaznene sudove, koji je preuzeo poslove Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, Carmel Agius  16. prosinca.

Bivši načelnik glavnog stožera HVO-a Petković je, kao pripadnik udruženog zločinačkog pothvata, 29. studenoga 2017. pravomoćno osuđen na 20 godina zatvora za zločine počinjene nad bosanskim muslimanima tijekom rata u BiH.

On je osuđen u predmetu u kojemu se šestoricu bosanskohercegovačkih Hrvata osudilo za zločine nad muslimanima u BiH 1993-1994. Sud je tada pravomoćno osudio na 25 godina zatvora bivšeg predsjednika vlade Herceg Bosne Jadranka Prlića, bivšeg ministra obrane Brunu Stojića te bivše načelnike glavnog stožera HVO-a Slobodaa Praljka i Milivoja Petkovića na po 20 godina zatvora, bivšeg zapovjednika vojne policije Valentina Ćorića na 16, a načelnika Ureda za razmjenu zarobljenika Berislava Pušića na 10 godina zatvora.

Nakon izricanja presude general Praljak odbacio je presudu rekavši da on nije ratni zločinac i popio je otrov iz bočice u sudnici te umro u bolnici u Den Haagu. Petković je 22. rujna  2020. bio prebačen iz haškog pritvora na odsluženje kazne u belgijski zatvor.

Petković se, prema odluci Mehanizma, obvezao da će u slučaju puštanja na prijevremenu slobodu živjeti u Hrvatskoj i provoditi vrijeme s obitelji i tri unuka. Njegova kazna istječe 9. listopada 2027. kada će prestati važiti ograničenja određena odlukom o puštanju na prijevremenu slobodu. Petkovićeva odvjetnica Vesna Alaburić za Večernji list je u četvrtak potvrdila da je Petković u četvrtak stigao letom iz Bruxellesa u Zagreb te je potom otišao obitelji u Split.