c S
Dnevne novosti

HBOR i EIB potpisali ugovor o garanciji u visini 50 milijuna eura

15.06.2021 07:20 ZAGREB, 14. lipnja 2021. (Hina) - Europska investicijska banka (EIB) i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) u ponedjeljak su potpisale ugovor o garanciji u visini 50 milijuna eura za kredite odobrene srednje kapitaliziranim i velikim poduzećima radi financiranja oporavka od posljedica pandemije covida-19.

U zajedničkom priopćenju EIB-a i HBOR-a kaže se da garancija EIB-a proistječe iz Europskog jamstvenog fonda (EGF), vrijednog 25 milijardi eura, koji je EIB Grupa osnovala 2020. godine kako bi ubrzala oporavak europskog gospodarstva nakon pandemije, a radi očuvanja radnih mjesta i osiguranja prijeko potrebne likvidnosti europskih poduzeća. U Hrvatskoj je u okviru EGF-a ovo prva transakcija EIB-a, a četvrta EIB Grupe, nakon tri transakcije EGF-a koje provodi Europski investicijski fond (EIF). U okviru EIF-ovih transakcija osigurane su garancije za 350 milijuna eura kredita, a danas potpisanim ugovorom s HBOR-om ukupan iznos kredita za koje jamči EGF u Hrvatskoj penje se na 513 milijuna eura, istaknuo je.

Potpredsjednica EIB-a zadužena za Hrvatsku Teresa Czerwinska kazala je da je ugovor između EIB-a i HBOR-a dobra vijest za hrvatsko gospodarstvo i lokalna srednje kapitalizirana i velika poduzeća jer predstavlja presudnu pomoć za brži oporavak od krize uzrokovane pandemijom bolesti covid-19."Našom se transakcijom potpora EGF-a širi s malih i srednjih poduzeća na srednje kapitalizirana i velika poduzeća, čime podrška za oporavak postaje dostupna svima kojima je potrebna. Iznimno sam ponosna što EIB i HBOR nastavljaju pružati učinkovita, pravodobna i praktična rješenja za velike ekonomske i socijalne izazove s kojima se suočavaju Hrvatska i Europska unija, uključujući i oporavak od covid-19 krize", izjavila je Czerwinska. Predsjednica Uprave HBOR-a Tamara Perko rekla je da će taj ugovor omogućiti kreditiranje srednje kapitaliziranih i velikih poduzeća uz manje zahtjeve za instrumente osiguranja, a što je ranije potpisanim ugovorom s EIF-om već omogućeno za mala i srednja te za mala srednje kapitalizirana društva. "Ova pogodnost moći će se koristiti pri odobrenju izravnih kredita za obrtna sredstva, ali i investicije srednje kapitaliziranih poduzeća po postojećim programima HBOR-a. Veliko nam je zadovoljstvo što je EIB prepoznao HBOR kao prvog partnera u Hrvatskoj za suradnju po ovom programu te što smo na ovaj način omogućili dodatne pogodnosti za sve naše poduzetnike, neovisno o njihovoj veličini", poručila je Perko.

Garancijom se mogu osigurati krediti koji su odobreni hrvatskim srednje kapitaliziranim i velikim poduzećima do šest mjeseci prije potpisivanja ugovora između EIB-a i HBOR-a, pod uvjetom da su takvi krediti potpisani nakon datuma odobrenja odluke Europske komisije o državnoj potpori za uvođenje ovog financijskog instrumenta za Hrvatsku. Iz EIB-a su izvijestili i da je EGF odobrio financijska sredstva u visini gotovo polovice svog zadanog cilja za 2021. godinu. Tako, nakon odobrenja u okviru EU-ovog postupka prijave državne potpore u prosincu 2020. godine, inicijativa je odobrila 11,7 milijardi eura pomoći europskim poduzećima. Fond mobilizira dodatna financijska sredstva, a očekuje se da će do sada odobrene inicijative generirati 93,9 milijardi eura financijskih sredstava i ulaganja za gospodarstvo EU-a.