c S
Dnevne novosti

HBOR: Zakonito postupamo u odnosu na sve zahtjeve za pristup informacijama

13.04.2022 07:00 ZAGREB, 12. travnja 2022. (Hina) - Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) zakonito postupa u odnosu na sve zahtjeve za pristup informacijama koje zaprimi, a tijekom 2021. je rješavala 19 zahtjeva, od kojih je osam usvojila, djelomično je usvojila/odbila/ odbacila sedam te četiri odbila, izvijestili su iz HBOR-a.

Iz HBOR-a za Hinu u utorak ističu da je svaki zaprimljeni zahtjev za pristup informacijama obrađen u zakonskom roku i podnositeljima je pravodobno dostavljeno očitovanje HBOR-a. Reakcija HBOR-a uslijedila je nakon što je Povjerenik za informiranje Zoran Pičuljan nedavno na konferenciji za novinare predstavio sažetak Izvješća o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama za 2021, gdje je među ''tijelima koja učestalo nezakonito postupaju'', naveden i HBOR.

''Kod svih odbijenih ili djelomično usvojenih/odbijenih/odbačenih zahtjeva, HBOR je primijenio zakonske mogućnosti iz Zakona o pravu na pristup informacijama radi zaštite bankovne tajne, poslovne tajne ili osobnih podataka'', dodaje HABOR.

Također "zlonamjernima i tendencioznima ocjenjuje tvrdnje prema kojima se HBOR stavlja u kontekst nezakonitog postupanja, u bilo kojem pogledu pa tako i u pogledu prava na pristup informacijama".

Napominju da HBOR "posluje u skladu sa zakonima te ne čini ilegalne radnje u svojem poslovanju''.