c S
Dnevne novosti

HGK: Nova uredba o ambalažnom otpadu potencijalna prijetnja za tvrtke

24.03.2023 07:25 ZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Nova uredba o ambalažnom otpadu potencijalna je prijetnja za domaće tvrtke, poručili su u četvrtak iz Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Zbog sve veće količine ambalažnog otpada EU želi smanjiti njegovu potrošnju za 15 posto po stanovniku po državi članici do 2040., kaže se u priopćenju te dodaje kako se oko revizije relevantnog zakonodavnog okvira na sastancima Vijeća za okoliš u Bruxellesu vode žustre rasprave. 

Između ostalog, trenutna verzija prijedloga uredbe veliku prednost daje biokompostabilnoj plastici te ograničava upotrebu drugih vrsta ambalaže, iako su u potpunosti reciklabilne.

Tvrtke smatraju da nije potrebno ograničavati upotrebu ambalaža ako su 100 posto reciklabilne, kao što je primjerice fleksibilna folija. Nema potrebe ni za obvezom ugradnje reciklata u svu ambalažu jer to u nekim slučajevima nije tehnološki moguće.
Posebno ih brine i dio uredbe koji omogućuje korištenje otpada u ponovnoj proizvodnji ambalaže za hranu budući da to otvara prostor za kontaminaciju, a proces koji bi to spriječio - kemijska reciklaža - nije još usavršen.

Konačni sadržaj uredbe od vitalnog značaja za buduće poslovanje tvrtki

HGK će, kako su naveli, okupiti sve zainteresirane tvrtke u radnu skupinu kako bi zajedno kreirali stajalište Hrvatske na prijedlog nove uredbe, koje će se preko Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja kao glavnog pregovarača dostaviti Bruxellesu.

"Konačni sadržaj uredbe od vitalnog je značaja za buduće poslovanje tvrtki", istaknuli su iz HGK navodeći kako bi ona utjecala i na proizvodne i uslužne djelatnosti - proizvođače i korisnike ambalaže, kao i na trgovinu i ugostiteljstvo.

To bi značilo strože obveze za proizvođače i korisnike ambalaže, tj. pronalazak alternativnih rješenja za ponovno korištenje ambalaže, kao i za korištenje reciklata u ambalaži.

Za ugostitelje to znači da u svom prostoru neće smjeti koristiti jednokratnu ambalažu, za hranu i piće kao ni za začine, konzerviranu hranu i umake, vrhnje za kavu, navode iz HGK. Također, hoteli neće smjeti koristiti minijaturnu ambalažu za jednokratnu upotrebu.

Predlaže se i proširenje povratne naknade pa se postavlja pitanje gdje će se to odvijati budući da su trgovine i sada u problemu zbog prikupljanja boca od pića i napitaka, istaknuli su iz HGK.

Podsjećaju da je u okviru Zelenog plana i Akcijskog plana za kružno gospodarstvo EK u studenom lani usvojila prijedlog revizije relevantnog zakonodavstva.

Očekuje se da će EK parlamentu uskoro predstaviti prijedlog nove uredbe te će nakon toga započeti formalni postupak njezinog usuglašavanja kroz nadležne Odbore.