c S
Dnevne novosti

HGK: Obračun koncesije za marine ostaje nepromijenjen

08.11.2021 07:01 ZAGREB, 5. studenoga 2021. (Hina) - Obračun koncesijske naknade za ovlaštenike koncesija marina ostaje nepromijenjen i neće se dodatno oporezivati, izvijestili su u petak iz Hrvatske gospodarske komore (HGK), čije je Udruženje marina o tome dobilo potvrdu od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture na nedavnom Biograd Boat Show-u.

Komora podsjeća da su početkom rujna članice Udruženja marina HGK dobile obavijest o obračunu koncesijske naknade za ovlaštenike koncesije koji imaju sklopljene ugovore o potkoncesijama, prema kojoj će se potkoncesijske djelatnosti dodatno oporezivati.

"Najava da će se sporedne djelatnosti u marinama tretirati kao potkoncesije digla je pravu buru među članicama Udruženja marina HGK, no nakon razgovora s predstavnicima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture utvrđeno je kako je došlo do nesporazuma te da obračun koncesijske naknade ostaje nepromijenjen", navode iz HGK.

Dodaju da je Udruženje marina zbog svega toga na sjednici održanoj u sklopu Biograd Boat Showa, pozvalo ravnateljicu Uprave pomorstva Ninu Perko kako bi upozorili nadležne institucije na ozbiljne posljedice za ukupni nautički sektor dođe li do takvog načina obračuna koncesijske, odnosno potkoncesijske naknade.

Predsjednik Udruženja marina HGK Sean Lisjak objasnio je da predstavnici marina već plaćaju fiksni i varijabilni dio na ime koncesije na pomorskom dobru, i to fiksni samo na osnovi zauzete površine, a varijabilni na osnovi prihoda, što sve ulazi u ukupan prihod, od čega marine plaćaju određeni postotak na ime varijabilnog dijela. Nakon razgovora s ravnateljicom Perko utvrđeno je da je sporni dopis neispravno protumačen, u smislu da se navedeni obračun nikako ne odnosi na sporedne djelatnosti kao što su ugostiteljstvo, čarter i razne usluge koje se obavljaju na prostorima marina, već isključivo na one djelatnosti s kojima marine imaju sklopljene ugovore o potkoncesiji, prenose iz HGK.