c S
Dnevne novosti

HNB: Nastavljen trend pada nacionalne referentne stope

30.08.2021 07:30 ZAGREB, 27. kolovoza 2021. (Hina) - Nastavlja se višegodišnji trend pada nacionalne referentne stope (NRS), koja služi kao indeks za određivanje promjenjivog dijela promjenjive kamatne stope u financijskim ugovorima, pri čemu su kunski i eurski indeksi za drugo tromjesečje ove godine smanjeni za jedan do dva bazna boda, objavila je u petak Hrvatska narodna banka (HNB).

"Objavljene su vrijednosti NRS-a za drugo tromjesečje 2021. godine, a usporedba tih podataka s podacima za prethodna tromjesečja pokazuje da se trend pada indeksa nastavlja nepromijenjenom dinamikom. Od 24 indeksa NRS-a, u drugom tromjesečju 2021. godine nije se povećao niti jedan, a stagnirala su tri indeksa, dok su preostali indeksi zabilježili pad iznosom sličan padu iz prethodnog tromjesečja", navodi se u priopćenju središnje banke. Po podatcima koje iznose, kunski i eurski indeksi smanjili su se u podjednakom broju i iznosu, a njihova smanjenja iznosila su jedan ili dva bazna boda (0,01 ili 0,02 postotna boda).

Dva najzastupljenija indeksa u ugovorima o potrošačkim kreditima, indeksi 6M NRS1 EUR i 6M NRS1 HRK, smanjili su se u drugom tromjesečju 2021. godine za jedan, odnosno za dva bazna boda, isto kao i tijekom prethodnog tromjesečja, te sada 6M NRS1 EUR iznosi 0,10 posto a 6M NRS1 HRK iznosi 0,11 posto, navode iz HNB-a.

Inače, središnja je banka početkom 2020. godine od Hrvatske udruge banaka (HUB) preuzela izračun i redovitu objavu nacionalne referentne stope (NRS), koja ponajprije služi kao indeks za određivanje promjenjivog dijela promjenjive kamatne stope u ugovorima o potrošačkim kreditima.

NRS je stopa prosječnih troškova izvora sredstava hrvatskoga bankovnog sektora (banaka i štednih banaka), s obzirom na određeno proteklo razdoblje (tri, šest ili 12 mjeseci), vrstu izvora (depoziti fizičkih osoba, depoziti pravnih osoba iz nefinancijskog sektora, svi ostali izvori sredstava banaka), relevantnu valutu (kuna, euro, američki dolar i švicarski franak) i obuhvat sredstava (1-fizičkih osoba, 2-fizičkih osoba i pravnih osoba iz nefinancijskog sektora i 3-za sva sredstva primljena od svih fizičkih i pravnih osoba). NRS i dodatni podaci koji služe za njegov izračun objavljuju se na internetskim stranicama Hrvatske narodne banke četiri puta godišnje, podsjećaju iz središnje banke.