c S
Dnevne novosti

HND: Izmjene ZKP-a udar na slobodu medija

28.03.2023 08:32 ZAGREB, 27. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatsko novinarsko društvo (HND) upozorilo je da najavljene izmjene Zakona o kaznenom postupku (ZKP) predstavljaju žestok udar na slobodu medija jer bi novinari, prema izjavama sudaca, mogli biti privedeni ako se ne odazovu na poziv suda u kaznenom postupku.

To je dodatno potvrdio i sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turudić, koji je u razgovoru za televiziju N1 izjavom o mogućem privođenju novinara u slučaju da se ne odazovu pozivu suda u kaznenom postupku otkrio u kojem smjeru idu najavljene izmjene ZKP-a, priopćio je HND. "Novinari bi bili upitani. Po potrebi ne bi bili uhićeni, nego samo prisilno dovedeni", rekao je Turudić.

U pismu koje je ministru pravosuđa i uprave Ivanu Malenici uputio predsjednik HND-a Hrvoje Zovko poručuje se da je za HND takva izjava "zastrašujuća i neprihvatljiva". Takva je i sama najava izmjena zakona o kojoj se govori posljednja dva mjeseca, a prvi je u javnom prostoru o njoj govorio premijer Andrej Plenković.

HND je ponovno upozorio da je informacije do kojih su došli novinari i novinarke i objavili ih u medijima nedopustivo etiketirati kao "curenje informacija". Za suca Turudića rekli su da kao član radne skupine za izmjene ZKP-a u javnim istupima očito daje prednost zaštiti privatnosti u odnosu na slobodu medija, suprotno praksi Europskog suda za ljudska prava.

HND zamjera što su u radnu skupinu za izmjene zakona, koja bi trebala donijeti načelni stav o tome gdje je granica slobode medija, uključeni samo pravni stručnjaci iako bi o tako osjetljivom pitanju trebala raspravljati šira zainteresirana javnost. "Umjesto poziva na raspravu sa zainteresiranom javnošću, dolaze prijetnje mogućim posljedicama ako bi novinari nastavili otkrivati tajne klijentelističke mreže u vrhu državne vlasti", upozorio je HND.