c S
Dnevne novosti

HND provodi godišnju anketu o tužbama protiv novinara i medija

28.01.2022 07:05 ZAGREB, 27. siječnja 2022. (Hina) - Hrvatsko novinarsko društvo (HND) izvijestilo je u četvrtak kako od danas provodi svoju godišnju anketu o broju tzv. SLAPP tužbi, odnosno sudskih postupaka protiv novinara i medija, podacima o visini novčanih iznosa koje tužitelji potražuju te podacima o strukturi tužitelja.

Novost u ovogodišnjoj anketi je upitnik putem kojeg će nakladnici, odnosno uredništva HND-u poslati svoje mišljenje o tome kako suzbiti SLAPP-tužbe. Rezultati ankete bit će objavljeni početkom ožujka.

HND anketu provodi četvrtu godinu i pomoću nje prati i analizira trendove u području sudskog progona novinara te praćenju SLAPP-a u dijelu koji se tiče novinarskog posla. Cilj je sudbenu, zakonodavnu i izvršnu vlast te stručnu i širu javnost upozoriti na razmjere i opasnosti sudske represije protiv kritičkih medija i novinara te zagovarati politike koje će takvu praksu suzbiti.

Prema HND-ovoj anketi 2019. godine bile su 1163 tužbe protiv novinara i medija, 2020. godine 905, a 2021. 924 tužbe. 

"Sad već možemo reći da u Hrvatskoj postoji kultura tužakanja novinara i medija, što prepoznajemo kao novi model napada na slobodne medije. Glavni cilj tužbi je zastrašivanje, nametanje cenzure i financijsko uništavanje svih onih koji kritički pišu i promišljaju", kaže predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

Ističe kako je HND u proteklih nekoliko godina problem SLAPP tužbi u Hrvatskoj internacionalizirao i Hrvatska je u ovom trenutku po njima prepoznata kao najproblematičnija zemlja u Europi. "Ovu anketu stoga i radimo kako bismo još jednom ukazali na jedan od najvećih problema s kojima se susreće novinarska profesija. Stoga još jednom ponavljamo svoj zahtjev za promjenama u nacionalnom zakonodavstvu kako bi se smanjio pritisak tužbi na novinarstvo", kazao je Zovko.

Zahvaljujući anketi HND je u zadnje četiri godine poduzeo niz uspješnih akcija u borbi protiv SLAPP-a uz pomoć partnerskih organizacija, ponajprije Europske federacije novinara. Od prošle godine HND sudjeluje u radu Stručne radne skupine za oblikovanje politika suzbijanja SLAPP tužbi Ministarstva kulture i medija, dok odvjetnice Vesna Alaburić i Vanja Jurić, iz HND-ova Centra za zaštitu slobode izražavanja, sudjeluju u radu Stručne skupine Europske komisije za SLAPP-tužbe.