c S
Dnevne novosti

Hrvati u Republici Srpskoj osporavaju zakon o srpskom jeziku i ćiriličnom pismu

27.09.2021 07:30 MOSTAR, 24. rujna 2021. (Hina) - Klub Hrvata u gornjem, nacionalno koncipiranome Vijeću naroda entiteta Republike Srpske pokrenuo je postupak osporavanja Zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma pred Ustavnim sudom toga entiteta budući tamošnje Hrvate dovodi u nejednakopravan položaj.

Narodna skupština Republike Srpske je simbolično 15. rujna, na Dan nacionalnog jedinstva, slobode i zastave Republike Srpske i Srbije, kojega su zajednički utvrdili vlasti u Beogradu i Banjoj Luci, donijela Zakon  o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma.

Hrvatski predstavnici u Vijeću naroda Republike Srpske, koje je podržao hrvatski potpredsjednik Republike Srpske Josip Jerković, smatraju kako je donošenjem toga zakona povrijeđen vitalni nacionalni interes Hrvata, ali i prekršen Ustav Republike Srpske, zbog čega su pokrenuli postupak njegove zaštite. U poslanome priopćenju pojasnili su kako Ustav Republike Srpske jednakopravno definira jezik srpskog, hrvatskog i bošnjačkog naroda kao službene jezike, a latinicu i ćirilicu kao službena pisma. „Donošenjem navedenog zakona se nastoji favorizirati srpski jezik i ćirilično pismo u odnosu na jezike drugih konstitutivnih naroda i latinično pismo“, stoji u prigovoru hrvatskih predstavnika u Vijeću naroda Republike Srpske.

Pojasnili su kako bi usvajanjem takvoga zakona bila narušena jednakopravnost konstitutivnih naroda i povrijeđen vitalni nacionalni interes hrvatskog naroda. Postupak osporavanja Zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma pokrenuli su predsjednik kluba Hrvata u Vijeću naroda RS Ivo Mijić, vijećnici Davor Čordaš, Ivo Kamenjašević i Ivo Bošnjak, a podržali su dopredsjednik RS-a Josip Jerković, te zastupnik u Narodnoj skupštini Mijo Perkunić.

Prema odredbama spornoga zakona predviđa se obvezna uporaba ćiriličnog pisma za sve institucije, poduzeća i organizacije koje se financiraju javnim novcem. Zakonom se obvezuje uporaba ćirilice i za manifestacije koje se financiraju javnim novcem. U slučaju nepoštivanja ovih odredbi predviđene su i financijske kazne. I predstavnici Bošnjaka u tome klubu Vijeća naroda Republike Srpske pokrenuli su ocjenu pitanja ugrožavanja vitalnih nacionalnih interesa.