c S
Dnevne novosti

Hrvatska dobila prvu glavnu državnu odvjetnicu

19.05.2020 07:30 ZAGREB, 18. svibnja 2020. (Hina) - Hrvatska je u ponedjeljak dobila prvu glavnu državnu odvjetnicu, budući da je Hrvatski sabor na tu dužnost, na četiri godine, imenovao Zlatu Hrvoj Šipek.
Za njen izbor glasovalo je 80 zastupnika, 40 ih je bilo protiv. Čestitam joj i želim uspjeh u radu, rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Za Hrvoj Šipek Vlada se odlučila nakon razgovora sa šestero kandidata koji su se javili na raspisani poziv. Njenim izborom popunit će se čelno mjesto u DORH-u upražnjeno od sredine veljače, kada je Dražen Jelenić podnio ostavku na dužnost glavnog državnog odvjetnika nakon otkrića da je zatajio svoje članstvo u masonskoj loži.

Hrvoj Šipek je godinama vodila građanski odjel DORH-a i ima veliko znanje u građanskim predmetima.  U DORH-u je od 2000. godine, a u njega je došla pripajanjem dotadašnjeg Državnog pravobraniteljstva. Prije dolaska u DORH radila je u javnom pravobraniteljstvu u Karlovačkoj županiji.

U dva navrata bila je birana za predsjednicu DOV-a, predaje na Pravosudnoj akademiji, autorica je više stručnih radova i bila je članica brojnih radnih skupina za izradu zakona. Specijalizirana je za arbitražne postupke.

Sabor je Ivanu Jakir-Bajo, glavnu državnu rizničarku i pomoćnicu ministra financija, imenovao novom viceguvernerkom Hrvatske narodne banke (HNB), tu dužnost preuzima 1. srpnja. Zdravka Vukića imenovao je ravnateljem Agencije za zaštitu osobnih podataka (AZOP), a Igora Vulju zamjenikom ravnatelja Agencije.