c S
Dnevne novosti

Hrvatska mora ojačati energetsku sigurnost nadogradnjom plinovoda

08.08.2022 07:05 ZAGREB, 4. kolovoza 2022. (Hina) - Hrvatska mora ojačati energetsku sigurnost nadogradnjom plinovoda, kazala je u razgovoru za Jutarnji list od četvrtka predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Energetika, odnosno pitanje sigurne i pouzdane opskrbe energijom u okolnostima rata u Ukrajini i sankcija Rusiji trenutno je glavna tema u vjerojatno svim državama članicama Europske unije. Nakon svjetske financijske krize i zdravstvene krize s koronavirusom, ova energetsko-sigurnosna kriza novi je test unutarnje snage i otpornosti Unije, pa se stoga ključni koraci u borbi s krizom očekuju upravo od Europske komisije.

O tome što Komisija radi i što sve planira učiniti kako bi ublažila udar te krize na standard građana i konkurentnost gospodarstva te koja je u tome uloga Hrvatske, ekskluzivno za Jutarnji list govori predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Na pitanje što je potrebno poduzeti da ta kriza ne bi izazvala nepopravljivu štetu našoj ekonomiji i načinu života von der Leyen je kazala da provode kratkoročne, ali i srednjoročne i dugoročne mjere. Kad je riječ o kratkoročnim mjerama, koje se odnose na pripreme za sljedeću zimu, sjajna je vijest da su države članice 26. srpnja postigle dogovor o koordiniranim mjerama za smanjenje potražnje plina na razini Europske unije. EU je u tjedan dana postigla dogovor o dosad nezabilježenom i odlučujućem koraku u otklanjanju Putinove prijetnje potpunog prekida opskrbe plinom. Preuzimanje zajedničke obveze smanjenja potrošnje plina za 15 posto pritom je iznimno važno. Pomoći će nam da popunimo zalihe prije zime te će pridonijeti stabiliziranju tržišta. Taj će dogovor omogućiti i stvaranje sigurnosne mreže za svaku državu članicu i tako u potpunosti u djelo provesti načelo energetske solidarnosti koje je ugrađeno u ugovore o EU. Odlučni smo riješiti pitanje energetske sigurnosti na europskoj razini, kao Unija.

U EU, dodaje von der Leyen, shvaćaju da su naša gospodarstva toliko povezana da bi poremećaj opskrbe u jednoj članici imao štetne posljedice za naše gospodarstvo u cjelini. Zato je važno da sve članice smanje potražnju, povećaju zalihe i budu spremne dijeliti plin s drugim članicama. U okviru Europskog zelenog plana pobrinuli smo se da svi imaju koristi od tranzicije na obnovljive izvore energije. To uključuje potporu iz Socijalnog fonda za klimatsku politiku koju smo predložili za ranjive potrošače, kazala je von der Leyen, piše novinar Jutarnjeg lista Marko Biočina.