c S
Dnevne novosti

Hrvatska u digitalizaciji po Huaweijevoj ljestvici na 38. mjestu od 79 zemalja

10.02.2021 07:10 ZAGREB, 9. veljače 2021. (Hina) - Hrvatska je po kvaliteti ICT infrastrukture i stupnju digitalizacije na globalnoj ljestvici GCI Huawei za 2020. zauzela 38. mjesto među 79 zemalja, čime se zadržala u skupini "adoptera" ili zemalja koje su "u fazi digitalizacije između tehnološki najnaprednijih i zemalja u kojima digitalizacija tek počinje".
O toj su ljestvici tj. Huaweijevom globalnom indeksu GCI-Global Connectivity Index za 2020. u utorak izvijestili iz hrvatskog ureda Huaweija, dodajući da je riječ o indeksu koji godišnje rangira 79 država po kvaliteti ICT infrastrukture i stupnju digitalizacije. "Hrvatska se prošle godine popela za jedno mjesto, a najveći iskoraci ostvareni su u dostupnosti, pristupačnosti i sigurnosti širokopojasnog pristupa internetu te u korištenju tehnologija umjetne inteligencije i ”interneta stvari”", ističu iz Huaweija.

Za GCI indeks kažu da je "jedinstveni alat kvantitativne procjene stanja infrastrukture i digitalne transformacije", koji je Huawei pokrenuo 2014. i do sada pokazuje stanje i godišnji napredak digitalizacije u 79 zemalja, koje, kako dodaju, "čine 95 posto ukupnog globalnog BDP-a". U sklopu indeksa mjeri se učinak svake zemlje prema više od 40 različitih pokazatelja koji prate utjecaj ICT-a na nacionalno gospodarstvo, digitalnu konkurentnost i budući potencijal rasta.

Hrvatska je u takvoj metodologiji skupila 51 bod od mogućih 120, čime je na 38. mjestu, dok su na prvom, šesti put zaredom SAD, s rezultatom od 87 bodova, a zatim slijede Singapur, Švicarska, Švedska, Danska, Finska, Nizozemska i Ujedinjeno Kraljevstvo.