c S
Dnevne novosti

Hrvatska završila proces programiranja za novo financijsko razdoblje

29.06.2022 07:15 ZAGREB, 28. lipnja 2022. (Hina) - Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak izjavila je u utorak u Bruxellesu da su programski dokumenti za financijsko razdoblje 2021.- 2027. usuglašeni s tijelima Europske komisije, čime je Hrvatska završila svoj proces programiranja.

Kako je priopćeno iz Ministarstva, Tramišak je razgovarala u utorak s povjerenicom Europske komisije Elisom Ferreirom o programskim dokumentima za financijsko razdoblje 2021.-2027., Programu konkurentnosti i kohezije i Integriranom teritorijalnom programu te Partnerskom sporazumu. Nakon sastanka ocijenila je da je odrađen važan sastanak, koji se dogodio u ključnom trenutku finalizacije procesa programiranja za razdoblje 2021.-2027.

"Nakon dugotrajnog procesa na nacionalnoj razini, uključenosti svih relevantnih dionika, od lokalne do regionalne i nacionalne razine i resornih ministarstava, naši programi su sada usuglašeni sa tijelima Europske komisije. Ovih dana predat ćemo naš Partnerski sporazum i naše regionalne programe, dakle i Program konkurentnosti i kohezije i Integrirani teritorijalni program", rekla je Tramišak.

Naglasila je kako su zaključili najvažnija politička pitanja. „Nema više otvorenih, neriješenih odgovora prema Europskoj komisiji i vrlo pozitivno možemo reći da je Hrvatska završila svoj proces programiranja“, kazala je ministrica. 

Po njezinim riječima, novi programi nude nove prilike za korištenje sredstava iz kohezijske politike, više od 9 milijardi eura Hrvatskoj je na raspolaganju u novom sedmogodišnjem razdoblju, stavljeni su prioriteti i usmjeravanje Hrvatske u pametno i zeleno, odnosno digitalno doba, kvalitetnija prometna povezanost, istaknuta socijalna prava gdje se uspjelo najviše elemenata posložiti po pitanju i razvoja u vidu jačanja sustava obrazovanja i znanosti i zadržati ulaganja i u škole i vrtiće.

"Kada govorimo o zdravstvenom sektoru, koji je jedna od istaknutih tema, bit će moguća ulaganja i u primarnu zdravstvenu zaštitu, bolničke kapacitete, imunološki zavod, u vidu socijalnih prava zadržani su i veteranski centri koji bi trebali u novom razdoblju biti financirani iz sredstava iz Kohezijskog fonda, i dodatno, ovdje bih naglasila da se otvaraju nove mogućnosti ulaganja u kulturu i u razvoj kulturne djelatnosti, u razvoj turizma, ali i s novom perspektivom još jače ćemo ulagati u nerazvijene dijelove Hrvatske", naglasila je Tramišak.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU rekla je kako novi programi imaju puno veću teritorijalnu dimenziju, naglasak je stavljen i na jačanje industrijske tranzicije regija koje će dobiti snažnu priliku za jačanje gospodarstva i korištenje potencijala i resursa koje svaka od regija ima. 

"Znamo da su planovi industrijskih tranzicija regija već spremni i izrađeni. Osim toga, ITU gradovi (Integrirana teritorijalna ulaganja) dobivaju snažniji poticaj da jače upravljaju svojim urbanim razvojem. Sve to su dijelovi i naglasci naših novih programa te se veselimo i početku realizacije istih", zaključila je Tramišak. Uz ministricu su na sastanku sudjelovali i državni tajnik Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić te hrvatska veleposlanica pri Europskoj komisiji Irena Andrassy, navodi se još u priopćenju.