c S
Dnevne novosti

Hrvatska želi osporiti presudu o maloj Madini

14.02.2022 07:20 ZAGREB, 12. veljače 2022. (Hina) - Hvatska će ovih dana podnijeti zahtjev za preispitivanje jedne od za državu najneugodnijih presuda donesenih pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu, piše u subotu Jutarnji list, navodeći da država želi osporiti presudu o maloj Madini.

Zatražit će od Velikog vijeća toga suda da preispita presudu donesenu protiv Hrvatske u slučaju obitelji afganistanske djevojčice Madine Hussiny objavljenu 18. studenoga prošle godine u kojoj je taj sud konstatirao da je hrvatska država prekršila cijeli niz prava te obitelji zajamčenih Međunarodnom konvencijom o ljudskim pravima.

Vijest da će Hrvatska podnijeti zahtjev za preispitivanje presude potvrdila nam je voditeljica Vladina ureda za zastupanje Hrvatske pred Sudom u Starsbourgu, Štefica Stažnik.

Tromjesečni rok za podnošenje zahtjeva istječe 18. veljače, dakle krajem idućeg tjedna.

Presudu protiv Hrvatske je u studenom prošle godine donijelo sedmeročlano vijeće toga suda u čijem sastavu je bila i tadašnja hrvatska sutkinja na tome sudu, profesorica na zagrebačkom Pravnom fakultetu Ksenija Turković, a o žalbi će odlučivati Veliko vijeće suda.

Pred Europskim sudom za ljudska prava, naime, ne postoji žalba na presudu kao redovan pravni lijek, već postoji samo instrument koji se zove zahtjev za preispitivanje predmeta pred Velikim vijećem suda (engl. referral request). Za tim istrumentom, međutim, države koje njihovi građani pred tim sudom tuže ne posežu osobito često.

Ideja o mogućem osporavanju ove presude ostala je visjeti u zraku od samog dana njezina objavljivanja 18. studenoga prošle godine, kad je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović pred novinarima izjavio da zbog nje ne namjerava podnijeti ostavku, ali i da je ne može komentirati dok je pažljivo ne prouči i dok se ne odluči hoće li Hrvatska zatražiti njezino preispitivanje, piše novinarka Jutarnjeg lista Slavica Lukić.