c S
Dnevne novosti

Hrvatske šume: Neovisni stručnjaci odbacili primjedbe europarlamentarca Waitza

22.09.2021 07:20 ZAGREB, 21. rujna 2021. (Hina) - Hrvatske šume priopćile su u utorak da su dobile potvrdu neovisnih stručnjaka iz Soil Association Certification da se u šumama gospodari prema najvišim standardima, čime su odbačene kritike europarlamentarca Thomasa Waitza.

"Soil Association Certification Ltd, kao certifikacijsko tijelo akreditirano za provođenje FSC nadzora gospodarenja šumama u cijelom svijetu, proveo je nadzor po prijavi Zelenog odreda pod naslovom 'Izvješće o krčenju šuma u Republici Hrvatskoj' i upravo pristiglim Izvješćem odbacio sve primjedbe kao neutemeljene", navode iz Hrvatskih šuma.

Dodaju da su tijekom srpnja ove godine šest međunarodnih stručnih inspektora boravili u Hrvatskoj po prijavi Zelenog odreda i udruge Vidra, te uvidom u gospodarenje šuma i na terenu i u dokumentaciji nisu pronašli dokaze za niti jednu primjedbu udruge. "Upravo suprotno, dokazano je da se šumama gospodari prema strogim ekološkim, socijalnim i ekonomskim standardima, na održiv i stručan način, sukladno FSC certifikatu, te su sve primjedbe redom odbačene", stoji u priopćenju.

Iz Hrvatskih šuma napominju da su još od 2002. godine nositelji FSC certifikata za gospodarenje šuma za cijelo područje državnih šuma, a time su postale i prvo poduzeće u regiji koje je certificiralo svoje šume. "Za običnog građanina, kupca drvnih i papirnih proizvoda, zaštićeni FSC logotip znači da je proizvod koji kupuje proizveden u šumama kojima se gospodari održivo, te da on svojim potrošačkim postupkom nije pridonio nemilosrdnom iskorištavanju šumskih resursa", ističu.

Naglašavaju da je medijska kampanja pojedinih udruga i spomenutog europskog parlamentarca Waitza krajnje neprofesionalna, nekompetentna i neprimjerena te nanosi nepopravljivu štetu reputaciji hrvatskim šumarskim stručnjacima i prirodnoj baštini. Navode kako su Waitzu poslali protestno pismo, odnosno demantij njegovih tvrdnji, a s čime će upoznati i europskog povjerenika za zaštitu okoliša, oceane i ribarsko gospodarstvo Virginijusu Sinkevičiusu. "U situaciji kad se čitava šumarska struka, ne samo u Hrvatskoj već i diljem Europe, bori s problemima poput sušenja jasena nevjerojatnih razmjera, žalosno je da pojedinci jedno takvo pogođeno područje koriste kao primjer nekontroliranog krčenja šume, jer se upravo na takvim područjima kontrolirano nastoji spasiti stanište. To je ružan pokušaj samopromocije i lažnog informiranja javnosti, te pokazuje samo nestručnost i upitne namjere istih pojedinaca", poručuju iz Hrvatskih šuma.

Inače, Waitz je nakon što je tijekom srpnja posjetio Hrvatsku pokrenuo medijsku kampanju kako bi upoznao javnost s "razmjerima štete uzrokovane prekomjernom sječom na područjima kojima upravljaju Hrvatske šume".