c S
Dnevne novosti

Hrvatski sabor će danas glasati o novim ministrima

29.04.2022 07:20 ZAGREB, 28. travnja 2022. (Hina) - Hrvatski sabor danas bi na sjednici trebao izglasati dva nova ministra i novu potpredsjednicu u hrvatskoj Vladi, Davora Filipovića, Marina Piletića i Anju Šimpragu.

Tomu su u četvrtak prethodile sjednice matičnih saborskih odbora na kojima je većina podržala predložene kandidate i na kojima su oni odgovarali na pitanja zastupnika. Da bi bili potvrđeni, novi ministri moraju dobiti glasove 76 zastupnika. Odmah nakon izglasavanja novi ministri Filipović i  Piletić te potpredsjednica Vlade Šimpraga trebali bi položiti prisegu.

Anja Šimpraga na mjesto potpredsjednice Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava dolazi iz saborskih klupa kao zastupnica SDSS-a, magistrica je agronomije, a živi u selu Radučić pored Knina, u kojem je rođena 1987. godine.

Marin Piletić na mjesto ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike također dolazi iz saborskih klupa kao zastupnik HDZ-a, a ujedno je i gradonačelnik Novske. Profesor je hrvatskog jezika i književnosti te povijesti, rođen 1983. godine u Novskoj.

Davor Filipović, budući ministar gospodarstva i održivog razvoja, doktor je poslovne ekonomije i izvanredni profesor na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, na Katedri za organizaciju i menadžment. Rođen je 1984. godine u Sarajevu u  BiH, na mjesto ministra dolazi kao HDZ-ov zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, a bio je i kandidat za zagrebačkog gradonačelnika na prošlim lokalnim izborima.

Troje navedenih u Vladi bi trebali zamijeniti Borisa Miloševića, Tomislava Ćorića i Josipa Aladrovića.

Hrvatski sabor će u petak glasati i o točkama koje je raspravio ovaj i prošli tjedan, među kojima o izmjenama Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju koje su izazvale veliko nezadovoljstvo među odgojiteljima i zaposlenima.

Glasat će i o izmjenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu kojima se zabranjuje parcelacija poljoprivrednog zemljišta na manje čestice od jednog hektara. Prije glasanja u podne zastupnici će raspravljati o Zakonu o izdavanju i javnom nadzoru pokrivenih obveznica.