c S
Dnevne novosti

Hrvatski sabor danas o izmjenama Zakona o sudskom registru

29.09.2023 08:15 ZAGREB, 28. rujna 2023. (Hina) - Hrvatski sabor u petak će raspraviti izmjene i dopune Zakona o sudskom registru kojim se uređuju podaci koji se upisuju u sudski registar za dioničko društvo povodom prekograničnog pripajanja i spajanja.

Izmjene Zakona o sudskom registru uvode rješenja iz Direktive EU te Europskog parlamenta i Vijeća u pogledu prekograničnih preoblikovanja, spajanja i podjela, kako bi se poboljšalo funkcioniranje unutarnjeg tržišta EU za trgovačka društva i za ostvarivanje slobode poslovnog nastana.

Također, uređuju se podaci koji se upisuju u sudski registar za dioničko društvo povodom prekograničnog pripajanja i spajanja, kao i dužnost Porezne uprave da na zahtjev registarskog suda elektroničkim putem dostavi potvrdu o osobama koje imaju nepodmirenih dugovanja na osnovi javnih davanja. 

Uređuju se i pravila o podacima koji moraju biti dostupni putem sustava povezivanja registara, upisi zabilježbi te obveza upisa podataka u sudski registar i njegova javna dostupnost. 

Zastupnici će raspraviti i konačne izmjene i dopune Zakona o trgovačkim društvima uvode rješenja Direktive EU te Europskog parlamenta i Vijeća kako bi se poboljšalo funkcioniranje tržišta EU za trgovačka društva i za ostvarivanje slobode poslovnog nastana.

Implementacijom te Direktive ostvarit će se sloboda poslovnog nastana uz jamstvo zaštite prava radnika, vjerovnika i manjinskih članova društva, uređenje prekograničnih preoblikovanja i podjele trgovačkih društava uz zadržavanje pravne osobnosti tih društava upisom u sudski registar nakon prekograničnog postupka.