c S
Dnevne novosti

Hrvatski sabor danas o zakonima iz sektora obrazovanja

01.06.2022 07:25 ZAGREB, 31. svibnja 2022. (Hina) -  Saborski zastupnici ovotjedni rad počet će raspravom o dva zakonska prijedloga iz sektora obrazovanja, izmjenama Zakona o strukovnom obrazovanju i novom Zakonu o priznavanju i vrednovanu inozemnih obrazovnih kvalifikacija.

Zakonskim izmjenama o strukovnom obrazovanju, uz jačanje učenja temeljenog na radu kroz povezivanje škola i poslodavaca, ključna promjena odnosi se na poboljšanje sustava osiguravanja kvalitete u strukovnom obrazovanju.

Bolja usklađenost obrazovnog sustava s tržištem rada

"Cilj izmjena je bolja usklađenost obrazovnog sustava s tržištem rada, kao i da svaki polaznik stekne vještine pomoću kojih može uspješno ući na tržište rada, napredovati i sudjelovati u razvoju društva", istaknuo je ranije ministar obrazovanja Radovan Fuchs.

Izmjenama se također uspostavljaju mehanizmi i i kriteriji za poticanje polaznika za odabir kvalifikacija relevantnih tržištu rada, unapređuju uvjeti za daljnji razvoj Regionalnih centara kompetentnosti te osigurava kvaliteta kurikuluma povezanih s Hrvatskim kvalifikacijskim okvirom.

Uvodi se stručni nadzor nad izvođenjem učenja temeljenog na radu kod poslodavca, a propisuje se i mentor kod poslodavca te se utvrđuju obveze i uvjeti koje mora ispunjavati.

Prijedlogom novog zakona o inozemnim obrazovnim kvalifikacijama razlikuje se priznavanje od vrednovanja inozemnih kvalifikacija. Postupak vrednovanja primjenjuje se u svrhu pristupa tržištu rada u profesijama koje nisu uključene u Popis reguliranih profesija u Hrvatskoj. Nakon postupka vrednovanja izdaje se mišljenje o razini inozemne obrazovne kvalifikacije.

Predlaže se da postupak priznavanja razine inozemne obrazovne kvalifikacije provodi ubuduće samo jednom koraku u okviru upisnog postupka pri Agenciji za znanost i visoko obrazovanje, odnosno na visokim učilištima. 

Uvodi se i automatsko priznavanje razine za kvalifikacije visokih učilišta koje je vanjski vrednovala agencija članica Europskog registra za osiguravanje kvalitete u visokom obrazovanju ili koje proizlaze iz kvalifikacijskih sustava povezanih s europskim kvalifikacijskim okvirima.

Također se uvodi postupak vrednovanja inozemnih obrazovnih kvalifikacija osoba pod međunarodnom i supsidijarnom zaštitom, koje ne mogu dostaviti dokaze o stečenoj kvalifikaciji.

Pristup informacijama o bankovnim računima 

U četvrtak će zastupnici dati mišljenje o prijedlogu zakona kojim bi se policiji, DORH-u, te Poreznoj i Carinskoj upravi omogućio izravan i bez naknade pristup informacijama o bankovnim računima prilikom istrage teških kaznenih djela.

Riječ je o podacima sadržanim u Jedinstvenom registru računa koji vodi Fina i sadrži podatke o vlasnicima bankovnih računa, osobama ovlaštenim za raspolaganje sredstvima na računu, stvarnim vlasnicima pravnih osoba i vlasnicima sefova, ali ne i podatke o prometima ili stanjima po računima.

U petak u Saboru će se raspravljati o Izvješću o korištenju Europskih fondova i programa pomoći za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2021.