c S
Dnevne novosti

Hrvatski sabor donio rebalans ovogodišnjeg proračuna

31.05.2022 07:30 sabor
ZAGREB, 27. svibnja 2022. (Hina) -  Hrvatski sabor u petak je većinom glasova donio rebalans državnog proračuna za ovu godinu, kojim se proračunski prihodi povećavaju za 6,6 milijardi kuna, a rashodi za 10,9 milijardi, a odbijena je većina od 70 -tak podnesenih amandmana.

Projicirani proračunski deficit bit će tako povećan s prvotno planiranih 2,6 na 2,8 posto. Za rebalans je bilo 77 zastupnika vladajuće većine, a protiv 48 zastupnika. Rashodi su rebalansom najviše povećani za zdravstvo, oko 4 milijarde kuna , a slijede mirovine i mirovinska primanja.

Među dva amandmana, koje je saborska većina podržala, jest onaj HDZ-ovih zastupnika Ljubice Lukačić i Siniše Jenkača kojih se 15 milijuna kuna više osigurava za izgradnju i opremanje Nacionalnog centra za rehabilitaciju osoba sa oštećenjem kralježničke moždine u sklopu Varaždinskih toplica.

Podržan je amandman koji su podnijeli Branka Juričev Martinčev (HDZ) Josip Begonja (HDZ), nezavisni Hrvoje Zekanović i Franko Vidović (Socijaldemokrati) da se 200.000 kuna osigura za izradu idejnog rješenja u svrhu izrade Studije utjecaja na okoliš za izgradnju zračne luke Srce Dalmacije (Drniš/Šibenik).

Osim povećanih rashoda proračuna, izmjene će obuhvatiti i prihodovnu stranu uzimajući u obzir revidirane procjene za BDP i inflaciju. Vlada je naime snizila originalnu projiciranu stopu rasta BDP-a ove godine sa 4,4 na 3 posto a inflacije podignula s 2,6 na 7,8 posto. Prihodi od poreza rastu za 3,6 posto, od doprinosa za 7,4 posto, a od posebnih poreza i trošarina za 2,4 posto.

Oporba nezadovoljna rebalansom

Uoči glasovanja oporba je izrazila nezadovoljstvo rebalansom ocijenivši ga nerealnim, lošim , „preljevanjem iz šupljeg u prazno”, „punjenjem rupe bez dna, zdravstva”....Uputili smo najviše amandmana od cjelokupne oporbe usmjerenih na konkretnu pomoć građanima, a Vlada ih je sve odbila, prigovorio je Nikola Grmoja u ime Kluba Mosta. „Koruptivna klika na vlasti puni vlastiti džepove, ekstremne ljevica u Zagrebu bavi se klupicama i promjenom ljudske prirode, a nitko se ne bavi ključnim egzistencijalnim problemima”, ustvrdio je Grmoja.

Katarina Peović (Klub RF-a i HSS-a) kazala je da je riječ o „pretakanju iz šupljeg u prazno” bez da se stavlja naglasak na privredni razvoj niti socijalu osjetljivost.

Proračun nije dobar, povećava se deficit, kazao je Marin Lerotić (Klub IDS-a) a Ružica Vukovac (Za Pravednu Hrvatsku) ocijenila je da se milijarde ubrane poreznom represijom samo usmjeravaju u „rupu bez dna, zdravstvo i nabavu hrane čije sirovinsko podrijetlo ne znamo”.

Boris Lalovac (Klub SDP) smatra da je rebalans nerealan, navodeći probleme u građevinarstvu. Domagoj Hajduković (Socijaldemokrati) istaknuo je da ne sadrži mjere protiv inflacije, mjere za poljoprivredu a nema ni obnove.

Slično misli i Damir Bajs (Klub Fokus i nezavisnih zastupnika). Da je nerealan i usmjerava sredstva u krive svrhe drži i Davor Dretar (DP).

Grozdana Perić (HDZ) naglasila je važnost i nužnost rebalansa, navodeći podatke o rastu BDP-a i zaposlenosti, te izazove koje donosi rat u Ukrajini, kao i rast plaća i mirovina, potpore poljoprivrednicima, popunjavanje zaliha.

Po hitnom postupku donesen Zakon o poticanju ulaganja

Sabor je izglasao i Zakon o registru osoba s invaliditetom koji će omogućiti bolji obuhvat podataka o osobama s invaliditetom.

Po hitnom postupku donio je i Zakon o poticanju ulaganja, temeljem kojega će korisnici državnih potpora za poticanje ulaganja imati neke poštede kod realizacije projekata zbog izvanrednih okolnosti uzrokovanih pandemijom.

Nekoliko zakonskih prijedloga upućeno je u drugo saborsko čitanje među kojima izmjene Zakona o Vladi kojima se predlaže ukidanje imuniteta članovima Vlade ako se radi o koruptivnom djelu za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti.