c S
Dnevne novosti

Hrvoj Šipek s Brammertzom o suradnji i procesuiranju ratnih zločina

13.04.2022 07:15 ZAGREB, 12. travnja 2022. (Hina) - Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek održala je u utorak radni sastanak s tužiteljem Međunarodnog rezidualnog Mehanizma za kaznene sudove (MRMKS) Sergeom Brammertzom o suradnji s Uredom tužitelja MRMKS-a te susjednim državama vezano za procesuiranje ratnih zločina.

Sastanak glavne državne odvjetnice i tužitelja MRMKS-a održan je u Državnom odvjetništvu RH (DORH), izvijestilo je u utorak tužiteljstvo.

Međunarodni rezidualni mehanizam za kaznene sudove osnovan je 2010. godine kako bi preuzeo funkcije Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Međunarodnog kaznenog suda za Ruandu (MKSR), a koje se moraju obavljati i nakon njihova zatvaranja (tzv. rezidualne funkcije). 

Mehanizam čuva naslijeđa MKSJ-a i MKSR-a i nastoji primjenjivati najbolju praksu na polju međunarodnog kaznenog pravosuđa te su u njegovoj nadležnosti nedovršeni sudski postupci u Haaškom tribunalu.

U skladu s mandatom koji mu je povjeren, mehanizam je preuzeo nadležnost nad izvršenjem kazni, postupcima preispitivanja presuda, suđenjima za nepoštivanje suda, zahtjevima za pristup materijalima, objavljivanje, izmjene i klasifikaciju dokumenata i nizu drugih aktualnih pravosudnih funkcija.