c S
Dnevne novosti

HZZ: Izmijenjeni uvjeti u programu zadržavanja radnika na poslu za travanj

10.05.2022 07:15 ZAGREB, 9. svibnja 2022. (Hina) - Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) u ponedjeljak je izmijenilo uvjete u programu zadržavanja radnika u djelatnostima smanjenje gospodarske aktivnosti za travanj te donijelo novu mjeru programa zadržavanja radnika za svibanj i lipanj.
Upravno vijeće HZZ-a, navodi se u priopćenju, izmjenilo je i dopunilo uvjete dodjele potpora u sklopu Programa zadržavanja radnika u djelatnostima smanjene gospodarske aktivnosti za travanj 2022. Naime, ističe se, zbog poboljšanja epidemiološke situacije i ukidanja covid mjera, ukida se uvjet provjere postotka covid potvrda, dok je uvjet za dokazivanje pada prihoda/primitaka za poslodavce osnovane nakon 1. travnja 2019. godine korigiran.

Takvi poslodavci tako trebaju dokazati pad prihoda/primitaka u mjesecu za koji traže potporu u odnosu na rujan 2019. godine umjesto rujan 2020. budući da im je u 2020. bilo ograničeno poslovanje, navodi se u priopćenju.

Nadalje, u novom Programu zadržavanja radnika u djelatnostima smanjene gospodarske aktivnosti za svibanj i lipanj 2022., kao korisnici su prihvatljivi poslodavci iz djelatnosti: Administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti – Putničke agencije, organizatori putovanja (turoperatori) i ostale rezervacijske usluge te djelatnosti povezane s njima, potom Prijevoz i skladištenje - Gradski i prigradski kopneni prijevoz putnika, kao i Ostali kopneni prijevoz putnika. 

Zahtjevi za isplatu mjesečnih troškova plaće za svibanj 2022. godine zaprimat će se od 27. svibnja do zaključno 24. lipnja 2022. godine, a za isplatu mjesečnih troškova plaće za lipanj 2022. godine od 25. lipnja do zaključno 22. srpnja 2022. godine.  Potpora za svibanj moći će se odobriti za radnike zaposlene najkasnije do 30. travnja 2022.. godine, a potpora za lipanj za radnike zaposlene najkasnije do 31. svibnja 2022.. godine, zaključuje se u priopćenju HZZ-a.