c S
Dnevne novosti

HZZ: Potpore i poslodavcima koji su ponovno zaposlili otpuštene radnike

07.04.2020 07:05 ZAGREB, 6. travnja 2020. (Hina) - Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) u ponedjeljak je izmijenilo kriterije za korištenje potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom, a najznačajnija promjena je da i poslodavci koji su tijekom ožujka otpustili radnike mogu koristiti potpore ako su radnike ponovno prijavili u radni odnos.
Na sjednici Upravnog vijeća HZZ-a u ponedjeljak odlučeno je da poslodavac može ostvariti pravo na potporu za očuvanje radnih mjesta za mjesec ožujak ukoliko je ponovno prijavio radnika u radni odnos i predao za njega zahtjev za dodjelu potpore zaključno do 7. travnja 2020. , a da radnik nije ostvario pravo na novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti.

Za radnike koji su u ožujku bili prijavljeni u evidenciju nezaposlenih i ostvarili su pravo na novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti, poslodavac ostvaruje pravo na potporu za mjesece travanj i svibanj ako ostanu zaposleni kod toga poslodavca. Navedeno se ne odnosi na radnike kojima je radni odnos prestao zbog prestanka ugovora o radu na određeno vrijeme ili zbog odlaska u mirovinu. Također je omogućeno ostvarivanje potpore za radnike zaposlene do 19. ožujka 2020. ., kao i za radnike zaposlene u podružnicama predstavništva stranih tvrtki u Hrvatskoj, navodi se u priopćenju HZZ-a.

Nadalje, povećan je iznos potpore na 4.000 kuna za mjesec travanj i svibanj po radniku koji radi u punom radnom vremenu, odnosno srazmjerni dio po radniku prema broju sati rada u nepunom radnom vremenu. HZZ će također, temeljem podataka od Porezne uprave, izvršiti isplatu doprinosa (MO II stup) razmjerno visini dodijeljene potpore i to  iznos od 203,12 kn za 3. mjesec po radniku; te iznos od 250 kuna za 4. i 5. mjesec po radniku. 

Korištenje mjere omogućeno je i tvrtkama u likvidaciji, ukoliko imaju zaposlenih i podmiruju svoje obveze, napominje se. Tom odlukom Upravno vijeće HZZ-a uvažilo je prijedloge poslodavaca - Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore i Hrvatske udruge poslodavaca.

Za zahtjeve za dodjelu potpore zaprimljene zaključno sa 7. travnja 2020. godine odobravat će se isplate troškova plaća za mjesec ožujak, travanj i svibanj 2020. godine. Oni zahtjevi koji će biti zaprimljeni u razdoblju od 8. travnja do 7. svibnja odobravat će se isplate troškova plaće za travanj i svibanj 2020. godine, dok će se za zahtjeve zaprimljene od 8. svibnja do 7. lipnja odobravati isplata troškova plaće za svibanj 2020. godine, ističe se u priopćenju.