c S
Dnevne novosti

HZZO: redovnim studentima zdravstveno osiguranje i nakon 26. godine

18.11.2013 07:22 ZAGREB, 15. studenog 2013.(Hina), Redovni studenti stariji od 26 godina mogu ostvariti obvezno zdravstveno osiguranje i nakon 26. godine života prema izmijenjenom Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju koji stupa na snagu u subotu, 16. studenog, priopćio je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Studenti mogu ostvariti obvezno zdravstveno osiguranje pod uvjetom da su državljani Hrvatske s prebivalištem ili boravištem u Hrvatskoj, odnosno da su državljani Hrvatske s prebivalištem u drugoj državi članici EU koji u Hrvatskoj imaju odobren privremeni boravak. Također mogu ostvariti obvezno zdravstveno osiguranje ako su stranci s odobrenim stalnim boravkom u Hrvatskoj ili ako nisu obvezno zdravstveno osigurani u drugoj državi članici EU.

Pravo na zdravstveno osiguranje mogu koristiti najduže do isteka školske godine, odnosno završetka akademske godine u kojoj su završili redovito školovanje, a najduže u trajanju od ukupno osam godina kao redovni studenti, ako pravo na obvezno zdravstveno osiguranje ne ostvaruju po drugoj osnovi.

Status u obveznom zdravstvenom osiguranju utvrđuje se za studente koji su zahtjev s potvrdom o statusu redovnog studenta predali nadležnim službama HZZO-a prije dana stupanja na snagu Zakona, dakle prije 16. studenog, a status se utvrđuje sa danom stupanja na snagu Zakona.

Za studente koji su zahtjev s potvrdom o statusu redovnog studenta predali nadležnim službama HZZO-a nakon stupanja na snagu Zakona, dakle poslije 16. studenog, status se utvrđuje od dana kada su podnijeli zahtjev, odnosno kada su se javili HZZO-u.

Status u obveznom zdravstvenom osiguranju ne može se utvrđivati retroaktivno, prije stupanja na snagu Zakona, dakle prije 16. studenoga, napominje HZZO.