c S
Dnevne novosti

ICSID odbio zahtjev za naknadu štete Amlyn Holdinga protiv Hrvatske

29.10.2021 07:00 ZAGREB, 28. listopada 2021. (Hina) - Arbitražni sud pri Međunarodnom centru za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu (ICSID) u cijelosti je odbio zahtjev za naknadu štete nizozemske tvrtke Amlyn Holdinga B.V. protiv Hrvatske od 71,1 milijuna eura s kamatama, priopćilo je u četvrtak Državno odvjetništvo.

Arbitražni je sud, zbog toga što je utvrdio da je Hrvatska počinila jednu od četiri povrede Ugovora o energetskoj povelji (ECT) prema tvrdnjama tužitelja naložio Hrvatskoj da tužitelju nadoknadi 25 posto troškova arbitražnog postupka u iznosu od 1,1 milijuna eura, kao i administrativne troškove ICSID-a od 611 tisuća američkih dolara.

"Zahvaljujući strategiji i argumentaciji Državnog odvjetništva dokazano je kako ta povreda nije uzrokovala štetu tužitelju, a što je sud prihvatio u cijelosti", navode u priopćenju.

Pojašnjavaju da je utvrđena povreda jednog članka ECT-a zbog donošenja Pravilnika o stjecanju statusa povlaštenog proizvođača električne energije iz 2013. (dopunjenog pravilnikom iz 2014.) kojim je oduzeto pravo tužitelja da traži produljenje prethodnog rješenja o stjecanju statusa povlaštenog proizvođača električne energije.

Međunarodnu investicijsku arbitražu protiv Hrvatske pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu (ICSID) Amlyn Holding B.V. je pokrenuo u kolovozu 2016. Predmet ovoga postupka bila je naknada štete zbog propasti investicije u vidu planirane izgradnje termoelektrane na biomasu u Koprivničkom Ivancu zbog postupanja državnih tijela, agencija i tvrtki od 2013. do 2016. godine.

"Republika Hrvatska je u cijelosti osporila tužiteljeve navode u arbitražnom postupku u okviru kojeg je održano dvotjedno ročište u prostorijama ICSID-a u Parizu tijekom svibnja 2019. godine te donesen pravorijek 22. listopada 2021.", izvijestio je DORH.