c S
Dnevne novosti

Inspektorat: Sredstva u dezinfekcijskim tunelima odobrena samo za dezinfekciju ruku

16.07.2020 07:05 ZAGREB, 15. srpnja 2020. (Hina) - Državni inspektorat upozorio je u srijedu da tzv. dezinfekcijski tuneli koji služe kao navodno inovativan način dezinfekcije građana prilikom ulaska u razne objekte - koriste sredstva koja su odobrena samo za dezinfekciju ruku i ne smiju dolaziti u kontakt sa sluznicom nosa, oka i usne šupljine.

Na tržištu Europske unije ne postoje dezinfekcijska sredstva koja smiju dolaziti u kontakt sa sluznicom nosa, oka i usne šupljine, upozorava u priopćenju Državni inspektorat.

Područje biocidnih proizvoda je uređeno Uredbom o biocidnim proizvodima i Zakonom o provedbi Uredbe o biocidnim proizvodima. Prema njima svi biocidni proizvodi koji se stavljaju na raspolaganje moraju biti odobreni.

Sukladno navedenim propisima, biocidi iz kategorije PT1 (biocidni proizvodi koji se mogu koristiti kao dezinfekcijska sredstva) mogu se koristiti isključivo na neoštećenoj koži u formi gela/kreme ili u formi tekućine.

Špricanje osoba dezinfekcijskim sredstvima strogo se ne preporučuje zbog štetnog učinka na zdravlje

Svjetska zdravstvena organizacija je, navode iz Inspektorata, izdala Smjernice o čišćenju i dezinfekciji u doba pandemije COVID-19 u kojima stoji kako se špricanje osoba dezinfekcijskim sredstvima strogo ne preporučuje zbog potencijalnog štetnog učinka na zdravlje čovjeka (posebice onih sredstava koji su na bazi klora ili neke druge aktivne tvari sa štetnim djelovanjem na sluznice i respiratorni trakt).

"Atomiziranje biocidnog sredstva i stvaranje aerosola sukladno proceduri koja se odvija u dezinfekcijskim tunelima nije dozvoljeno jer aerosol dolazi u kontakt sa sluznicom nosa, oka i sluznicom usne šupljine, što nije predviđen način uporabe biocidnog proizvoda", poručuju iz Inspektorata.