c S
Dnevne novosti

Izglasan Zakon o kaznenoj evidenciji

02.05.2022 07:25 ZAGREB, 29. travnja 2022. (Hina) - Hrvatski sabor u petak je jednoglasno izglasao izmjene Zakona o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji, kojima se regulira međunarodna razmjena podataka iz kaznenih evidencija.

Njima se uspostavlja centralizirana baza podataka o identitetu državljana trećih zemalja, osuđenih zbog kaznenog djela u nekoj zemlji Europske unije.

Donesene su i izmjene Zakona o predmetima opće uporabe, kojima se utvrđuje da ti predmeti na hrvatskom tržištu moraju imati istaknutu obavijest o proizvodu (deklaraciju) na hrvatskom jeziku s propisanim podacima.

Hrvatski sabor je prihvatio i izvješće premijera Andreja Plenkovića o sastancima Europskog vijeća te prijedlog o proglašenju prve nedjelje u lipnju "Danom preživjelih od raka u Republici Hrvatskoj".

Saborski zastupnici u petak nisu glasovali o Zakonu o predškolskom odgoju i obrazovanju i izmjenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu zbog velikog broja podnesenih amandmana o kojima se Vlada nije stigla očitovati.