c S
Dnevne novosti

Izmjenama Zakona o obrani eliminirat će se sve nedorečenosti

03.05.2022 07:25 ZAGREB, 2. svibnja 2022. (Hina) - Premijer i predsjednik HDZ-a  Andrej Plenković u ponedjeljak je izjavio da će najavljenim izmjenama Zakona o obrani biti "eliminirano" sve što je zbunjujuće, nedorečeno, što dovodi do volontarizma ili pak isključivanja ministra obrane iz određenih aktivnosti.

U izjavi novinarima nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, upitan hoće li se najavljenim izmjenama Zakona o obrani biti povećane ovlasti predsjedniku Republike i vrhovnome zapovjedniku Oružanih snaga, a što Milanović traži, Plenković je rekao kako vjeruje da će ministar obrane Mario Banožić predložiti najbolja rješenja.

"O njima ćemo raspraviti na sjednici Vlade, ako postoje neke nedoumice, dvojbe, praznine, nedorečenosti, pa i zbunjujuće odredbe, a njih očito ima, jer da je sve čisto i normalno ne bi smo onda imali ovakve situacije koje se sada događaju", dodao je.

Podsjetio je i da je aktualni Zakon o obrani mijenjan upravo u vremenu SDP-ove Vlade te prokomentirao kako pretpostavlja "da su imali neku logiku u tim promjenama". "Sad valjda imaju neku drugu optiku", dodao je.

Upitan hoće li izmjenama biti preneseno više vlasti na Ministarstvo obrane u odnosu na predsjednika Republike, premijer je odgovorio kako smatra dobrim "da nema nedorečenosti".

"Važno je da se zna tko što radi. Ministarstvo ima svoj zadaće, svoje ovlasti, svoje odluke, svoje odgovornosti, ono će to i dalje raditi. Sve što je zbunjujuće, nedorečeno, što nas dovodi do voluntarizma, ili pak isključivanja ministra obrane iz određenih aktivnosti će biti eliminirano", najavio je.

Želio bih da obnova bude bolja 

Kao najdugovječniji hrvatski premijer upitan što bi izdvojio kao nešto što bi želio da je bilo bolje, Plenković je istaknuo da je to obnova.

"Svi resori trebaju se angažirati i maksimalno ubrzati obnovu. To je nešto što moramo napraviti, sada u još kompliciranijim uvjetima" , naglasio je.

Poručio je kako je u pet i pol godina mandata njegova Vlada imala niz izazova, no da je napravila puno toga. „Trudimo se činiti sve što možemo da ljudima bude bolje, je li to prema svačijem ukusu dovoljno - vjerojatno nije, ali ćemo se truditi. Mislim da je Hrvatska danas bolja zemlja nego što je bila”, kazao je.

Za rast cijena energenata Plenković je kazao da EU u Bruxellesu pokušava pronaći zajednički odgovor.

Najavio je i da će se 11. lipnja održati Sabor HDZ-a u KD "Lisinski", a prije toga niz stranačkih aktivnosti među kojima i 14. svibnja obilježavanje 100. obljetnice rođenja predsjednika RH Franje Tuđmana.