c S
Dnevne novosti

Izmjenama Zakona o obrtu smanjuju se članarine, osniva Majstorska škola

05.10.2021 08:14 ZAGREB, 5. listopada 2021. (Hina) - Izmjenama Zakona o obrtu predlaže se smanjenje članarine za Hrvatsku obrtničku komoru (HOK) te bi obrtnici umjesto dosadašnjih 76 kuna mjesečno, za članarinu izdvajali 50 kuna ili 26 kuna manje, ukidanje područnih obrtničkih komora i osnivanje Majstorske škole.

Naime, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja poslalo je u početkom prošloga tjedna u javnu raspravu prijedlog izmjena i dopuna Zakona o obrtu, kojim se među ostalim predlaže smanjenje članarina obrtnicima. Predlaže se vezanje iznosa komorske članarine uz 1,25 posto osnovnog osobnog odbitka iz dohotka, umjesto 2 posto. Time se, navodi se u obrazloženju, "ostvaruje smanjenje komorskog doprinosa što će imati odgovarajući odjek u dijelu članstva koje to doživljava kao teret, pa će smanjenje predstavljati pozitivni pomak na bolje jer će za uzvrat ostvarivati prvo korištenje usluga i proizvoda za manji iznos članarine".

Na upit Hine koliko procjenjuju da će iznositi uštede na godišnjoj razini iz HOK-a su kazali kako će "očekivano smanjenje troška komorskog doprinosa biti 26 kuna mjesečno za svakog obrtnika". Izmjenama Zakona se predlaže i promjena ustrojstva i ukidanjem područnih obrtničkih komora, čime će se, kako se navodi, postići uštede koje će se preusmjeriti na unaprjeđenje odnosa Komore sa članovima i osloboditi sredstva za osmišljavanje novih usluga i proizvoda, navodi se u obrazloženju.

Iz HOK-a su kazali kako se predloženim izmjenama predviđa ukidanje jedne od tri razine trenutne organiziranosti komorskog sustava odnosno postojećih 20 područnih obrtničkih komora koje svojim radom zastupaju interese obrtnika na razinama županija, a čije odluke utječu i na rad i na položaj obrtnika. "Očekivana ušteda koja nastaje ukidanjem područnih obrtničkih komora bit će 19 kuna mjesečno za svakog obrtnika, a koja je sastavni dio ukupnog mjesečnog smanjenja komorskog doprinosa od 26 kuna za svakog obrtnika", naveli su. Napominju i kako se smanjenje broja zaposlenih predviđa nakon šest mjeseci primjene Zakona sukladno smanjenju komorskog doprinosa za 34,21 posto.

Vezano uz osnivanje Majstorske škole iz HOK-a pojašnjavaju kako je svrha njezinog osnivanja omogućiti bržu aktivaciju mladih na tržištu rada s obzirom da osoba nakon položenog majstorskog ispita može otvoriti vlastiti obrt ili se lakše zaposliti. Njezino osnivanje, kako ističu, omogućilo bi svim polaznicima koji majstorske vještine i znanja žele stjecati u okviru programa majstorske škole i učiti od vrhunskih majstora da pristupe majstorskom ispitu. To je posebno značajno za one osobe koje se nisu uspjele zaposliti i stjecati potrebno radno iskustvo kroz rad, s obzirom da program majstorske škole nadomješta dvije godine radnog iskustva potrebne za pristupanje majstorskom ispitu. "Naši obrtnici su od osnivanja Komore željeli da u Hrvatskoj postoji obrazovanje za majstore kakvo se provodi u Njemačkoj i zato je osnivanje majstorske škole previđeno Zakonom o obrtu od njegovih samih početaka. Obrtnicima je važno da su uključeni u sustav obrazovanja jer samo na taj način mogu biti sigurni da će vještine i znanja potrebni suvremenom obrtništvu biti odgovorno i adekvatno preneseni novim generacijama majstora", odgovorili su iz HOK-a.