c S
Dnevne novosti

Javne službe zaostaju po plaćama za ostalima

23.05.2022 07:10 ZAGREB, 22. svibnja 2022. (Hina) - Matica hrvatskih sindikata ocijenila je u nedjelju da zaposlenici u javnim službama zaostaju u porastu plaća u odnosu na ostale zaposlenike u zemlji.

Kako se podsjeća u priopćenju, potrošačke cijene u travnju ove godine u odnosu na isti mjesec prošle godine porasle su za rekordnih 9,4 posto i nema naznaka usporavanja njihovog rasta, dok poduzetnici u privredi nastoje plaćama pratiti rast cijena i  doskočiti manjku radne snage, pa sukladno tome, plaće u privredi rastu skoro 9 posto. 

"S druge strane, nakon iritirajućih pregovora Vlada je pristala na povećanje plaća u javnim službama tek za 4 posto od lipnja ove godine, što na razini svih 12 mjeseci iznosi svega 2,3 posto", ističe se u priopćenju koje su potpisali predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić i makroekonomist Matice Matija Kroflin. 

Ocjenjuju kako to  znači da je Vlada svojim zaposlenicima isporučila pad realnih plaća od najmanje 7,1 posto, a potencijalno i puno veći te snažno zaostajanje za kretanjem plaća drugih zaposlenika u zemlji.

Smatraju" neshvatljivom i neodgovornom" politiku Vlade RH prema ljudima u javnim službama, "prema radnicima koji su spašavali živote naših građana, društvo i državu tijekom pandemije". 

"Takva politika smanjivanja realnih plaća nije ništa drugo nego šikaniranje 250 tisuća radnika i zajedno s njihovim obiteljima pogađa najmanje 700 tisuća naših građana", ističu iz Matice. Po njihovim riječima, s obzirom na to da inflacija pogoduje punjenju proračuna, a nedavne projekcije Vlade ukazuju na rast javnih prihoda u ovoj godini od skoro 11 posto, nema opravdanja za takav odnos prema ljudima.

Među ostalim, ocjenjuju kako time Vlada RH "otima od objektivne vrijednosti rada zdravstvenih, obrazovnih, znanstvenih, socijalnih, kulturnih i svih državnih službenika i s tako otetim sredstvima pokrivaju se razni objesni izdaci i politički prioriteti".