c S
Dnevne novosti

Kazna Poljskoj od milijun eura dnevno zbog sukoba s EU-om oko vladavine prava

28.10.2021 07:15 VARŠAVA, 27. listopada 2021. (Hina/Reuters) - Sud Europske unije objavio je u srijedu da je naredio Poljskoj da plaća kaznu od milijun eura na dan jer nije suspendirala Disciplinsko vijeće Vrhovnog suda.

Poljska je u dugogodišnjem sporu s Bruxellesom zbog pravosudnih reformi koje, po njegovu mišljenju, potkopavaju neovisnost sudova. Spor je došao do usijanja u srpnju kada je Sud EU-a naredio Poljskoj da suspendira Disciplinsko vijeće.

"U presudi objavljenoj danas, potpredsjednik Suda naredio je Poljskoj da plaća... kaznu od milijun eura na dan, počevši od datuma dostave ove presude Poljskoj" pa dok ne ispuni naredbu suda od 14. srpnja, navodi se u priopćenju Suda.

Poljska je kazala da će ukinuti Disciplinsko vijeće u sklopu širih reformi, ali još nije iznijela detaljne planove. Zamjenik ministra pravosuđa Sebastian Kaleta ocijenio je na Twittru da je zahtjev Suda "uzurpacija i ucjena".

Sud je na zahtjev Europske komisije (EK) 14. srpnja 2021. donio privremenu mjeru do okončanja postupka protiv Poljske prema kojoj je Varšava treba suspendirati djelovanje vijeća, a kako to nije učinila, EK je zatražila da joj se naloži da plaća dnevnu kaznu u iznosu koji će je natjerati da počne poštovati privremenu mjeru.

Sud EU-a je od Poljske još u travnju 2020. tražio da odmah suspendira djelovanje vijeća, jer to nije neovisno i nepristrano tijelo i u suprotnosti je s pravom EU-a.

Poljska je 2017. usvojila nova pravila o disciplinskom postupku za suce Vrhovnog suda i redovnih sudova, uključujući osnivanje Disciplinskog vijeća koje je zaduženo za disciplinske postupke protiv sudaca Vrhovnog suda i za žalbene postupke protiv sudaca redovnih sudova.

No, EK je u tužbi tvrdila da novi disciplinski režim ne jamči neovisnost i nepristranost vijeća čiji su članovi suci koje je izabralo Nacionalno vijeće za pravosuđe. To se, pak, vijeće sastoji se od 15 sudaca koje bira Sejm, donji dom poljskog parlamenta. Poljska je najavila da će ukinuti Disciplinsko vijeće u okviru šire reforme pravosuđa, ali do danas nije predstavila nikakve planove o tome.