c S
Dnevne novosti

KESM: Upravni sud ponovno poništio okolišnu dozvolu za Marišćinu

06.02.2020 07:25 RIJEKA, 5. veljače 2020. (Hina), Riječki Upravni sud poništio je drugi put okolišnu dozvolu za Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćinu, priopćili su u srijedu iz udruge Kriznog eko stožera Marišćine (KESM) te su pozvali ministra zaštite okoliša i energetikeTomislava Ćorića da taj centar zatvori.
"Dočekali smo da Upravni sud još jednom uvaži barem neke od argumenata i po hitnom postupku poništi ovo, drugo po redu protuzakonito Rješenje o okolišnoj dozvoli. Ovakva presuda zapravo znači da centar Marišćina radi protuzakonito pa pozivamo ministra zaštite okoliša i energetike da konačno počne provoditi pravomoćne sudske presude i zatvori Marišćinu",  ističu iz Kriznog eko stožera.

Krizni eko stožer podnio je u kolovozu 2019. Upravnom sudu u Rijeci tužbu protiv Rješenja o okolišnoj dozvoli za centar Marišćinu koju je tada izdalo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike. Upravni sud ponovno je prihvatio argumente iz upravne tužbe i poništio Rješenje o okolišnoj dozvoli za centar Marišćinu naloživši Ministarstvu zaštite okoliša i energetike ponavljanje postupka, ističu u današnjem priopćenju iz Kriznog eko stožera.

Ocjenjuju da je tako Upravni sud potvrdio da si "Ministarstvo zaštite okoliša i energetike posve neovlašteno uzima za pravo tumačiti zakonske odredbe na način koji pogoduje interesima i stavovima male grupice birokrata koji uporno zagovaraju sustav obrade pomiješanog smeća u davno zastarjelim postrojenjima za mehaničko-biološku obradu koja su bila najbolja tehnologija prije 30 godina".

KESM ističe i da je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike provelo protuzakonit postupak donošenja Rješenja o okolišnoj dozvoli na temelju procjene utjecaja na okoliš, izrađene prema zakonskoj regulativi iz 1994., ne mareći za naknadne izmjene zakonske regulative.

Navode da se taj dokument temelji na jedinoj studiji utjecaja na okoliš iz 2003. te da podrazumijeva primjenu tehnologije sortiranja i kompostiranja, a ne obradu pomiješanog smeća u skupom i nefunkcionalnom postrojenju za mehaničko-biološku obradu smeća za koje je izdano Rješenje o okolišnoj dozvoli.

Smatraju da manipulacijama mjerodavnog ministarstva nije kraj te ističu da se na temelju studije utjecaja na okoliš iz 2003. donosi i rješenje o propisanim mjerama zaštite okoliša i programu praćenja stanja okoliša.

"Ta dokumentacija nije priložena stručnoj podlozi na temelju koje se formiraju uvjeti za izdavanje okolišne dozvole, pa se očito prema potrebi mogu napisati bilo kakva rješenja o okolišnoj dozvoli jer propisane mjere zaštite zdravlja mještana i zaštite okoliša nitko nije vidio.

Važno je samo izdati to rješenje, kakvo god ono bilo, tako da bi se formalno zadovoljili barem neki zakonski uvjeti i EU direktive", ističe se priopćenju i dodaje da Rješenje o okolišnoj dozvoli "vrvi primjerima očite bahatosti 'stručnjaka' kojima nitko ništa ne može, a zakonske odredbe provode samo kada to odgovara njihovim interesima".