c S
Dnevne novosti

Kijev optužio Rusiju za ilegalno usvajanje ukrajinske djece

24.08.2022 07:00 KIJEV, 23. kolovoza 2022. (Hina/AFP) - Ukrajina je u utorak optužila Moskvu da organizira ilegalno usvajanje velikog broja ukrajinske djece koju se dovodi u Rusiju s okupiranog područja.
"Rusija nastavlja otimati djecu s ukrajinskog teritorija i organizirati njihovo nezakonito usvajanje u ruskim obiteljima", navodi se u priopćenju ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova.

"Više od 1000 djece iz Mariupolja", lučkog grada na jugoistoku Ukrajine koji je zauzela ruska vojska, "ilegalno je predano strancima u Tjumenju, Irkutsku, Kemerovu i u Altajskom kraju" u Sibiru, navodi ministarstvo pozivajući se na informacije koje su objavile vlasti u Krasnodaru, gradu na jugozapadu Rusije, nedaleko od Ukrajine. Uz to, više od 300 ukrajinske djece smješteno je u "specijalne ustanove" u Krasnodaru, dodaje se.

Ovakvi postupci Rusije su "teška povreda Ženevske konvencije" o zaštiti civila u ratu i UN-ove konvencije o dječjim pravima, upozorava ministarstvo.

"Sva ukrajinska djeca koja su nezakonito dovedena na ruski teritorij moraju se vratiti roditeljima ili zakonskim skrbnicima", ističe se.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači, Kijev optužuje Moskvu da prisiljava Ukrajince, napose djecu, da s područja pod ruskom okupacijom odlaze u Rusiju, a ne u druge dijelove Ukrajine, što ukrajinske vlasti uspoređuju s "deportacijama".