c S
Dnevne novosti

Kolumbijski sud legalizirao pobačaj do 24. tjedna trudnoće

22.02.2022 07:05 BOGOTA, 22. veljače 2022. (Hina) – Suci kolumbijskog ustavnog suda izglasali su u ponedjeljak dekriminalizaciju pobačaja do 24. tjedna trudnoće, priopćio je sud, što predstavlja pobjedu skupina za pravo na pobačaj.

Abortus je u Kolumbiji djelomično legaliziran sudskom odlukom iz 2006., koja je dopustila pobačaj bez vremenskih ograničenja i samo u slučajevima silovanja, ozbiljnog deformiteta fetusa i opasnosti po zdravlje žene.

Prema sudskoj odluci donesenoj u ponedjeljak, čime je privedena kraju dugotrajna pravna bitka, žene neće biti kazneno gonjene zbog traženja pobačaja do šestog mjeseca trudnoće, nakon čega će postupak biti dopušten samo u već navedenim iznimnim slučajevima.

"Praksa pobačaja bit će kažnjiva samo u slučajevima kada se provodi nakon 24. tjedna trudnoće a to vremensko ograničenje ne odnosi se na tri okolnosti iz rješenja C-355 iz 2006.", stoji u priopćenju suda.

Koalicija Causa Justa, jedna od vodećih skupina za pravo na pobačaj u toj zemlji, procjenjuje da se oko 90 posto pobačaja u Kolumbiji provodi ilegalno, što, upozoravaju, dovodi u opasnost živote žena koje se odlučuju za opasne alternative liječnicima.

"Uspjeli smo!", objavila je na svom Twitteru koalicija, sastavljena uglavnom od feminističkih organizacija. Koalicija je u rujnu 2020. sudskim putem zatražila dekriminalizaciju pobačaja. Prema podacima Cause Juste, od 2006. do sredine 2019. zbog abortusa je osuđeno ili sankcionirano oko 350 žena, uključujući najmanje 80 djevojaka mlađih od 18 godina.

Ukidanje prijetnje potencijalnog kaznenog progona za žene će značiti - osobito za one u ruralnim i siromašnim područjima - da mogu tražiti siguran pobačaj, tvrdi se u tužbi Causa Juste.

Pobačaj je slobodno dostupan u Argentini i Urugvaju uz određena vremenska ograničenja, dok ga je Vrhovni sud Meksika dekriminalizirao prošle godine. Nacionalna skupština Ekvadora prošlog je tjedna odobrila propise koji dopuštaju pobačaj u slučajevima silovanja, dok je novi čileanski predsjednik Gabriel Boric obećao da će pobačaj učiniti slobodno dostupnim.