c S
Dnevne novosti

Komora socijalnih radnika: Pobijanje nalaza komore i kaznene prijave su presedan

02.03.2022 07:05 ZAGREB, 1. ožujka 2022. (Hina) - Iz Komore socijalnih radnika u utorak su ocijenili kako je pobijanje nalaza nadzora Komore vezanog uz slučaj smrti dvoipolgodišnje djevojčice Nikoll i podizanje kaznenih prijava protiv socijalnih radnika "opasan presedan" koji će, kažu, imati ozbiljne posljedice na sustav socijalne skrbi u Hrvatskoj.

Komora socijalnih radnika priopćenjem je reagirala na Kontrolni upravni nalaz nadzora Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike vezanog uz slučaj smrti dvoipolgodišnje djevojčice Nikoll i postupanja Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška.

Prema tom je nalazu, kako prenose mediji, Centar za socijalnu skrb u Novoj Gradiški odgovoran za smrt malene dvoipolgodišnje djevojčice Nikoll koja je umrla od posljedica ozljeda koje joj je nanijela vlastita majka na Uskrs prošle godine.

"Pobijanje nalaza nadzora koji su obavili stručnjaci Komore i podizanje kaznenih prijava protiv socijalnih radnika je opasan presedan koji će imati ozbiljne posljedice na sustav socijalne skrbi u Hrvatskoj. Osim što predstavlja još jednu demonstraciju sile politike nad strukom, logično se postavlja pitanje zašto je ova odluka donesena nakon godinu dana, a baš u jeku medijskih napisa da Uskok istražuje ministra (rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike) Aladrovića", istaknuli su u priopćenju iz Komore socijalnih radnika.

Dodali su kako i sami mediji proteklih dana jasno navode da je u slučaju malene Nikoll "cijela zemlja tražila krivca i odgovorne ne samo u majci nego i u nadzornim institucijama", pa je, kažu u Komori, ministar Aladrović očigledno odlučio tu krivicu prebaciti isključivo na leđa socijalnih radnika i psihologa, makar za takav zaključak morao zanemariti bitne činjenice koje je nadzor struke u prethodnom nalazu utvrdio.

"Kao socijalni radnici prihvaćamo sve odgovornosti koje proizlaze iz našeg poziva, ali ne prihvaćamo ulogu žrtvenog janjeta koje treba prikriti nefunkcionalnosti unutar sustava i odvratiti pažnju javnosti od drugih afera", poručili su socijalni radnici.

Ocijenili su i kako je tako drastična mjera nastavak pritiska na socijalne radnike."Na kraju, ali ne najmanje važno je da je tako drastična mjera nastavak pritiska na socijalne radnike, posebice nakon što su socijalni radnici kroz svoju Komoru izrazili neslaganje s reformom sustava socijalne skrbi koju je predložilo Ministarstvo", istaknuli su.

Iz Upravnog odbora Hrvatske komore socijalnih radnika također su naglasili kako su više puta ponovili da cilj Hrvatske komore socijalnih radnika nije zaštititi one pojedince koji svoj posao ne obavljaju stručno i kvalitetno nego zaštititi struku od atmosfere linča i utvrditi sve relevatne činjenice u svakom pojedinom slučaju, uključujući i tragični slučaj dvoipolgodišnje djevojčice Nikoll.