c S
Dnevne novosti

Konferencija o ljudskim pravima u Hrvatskoj od 27. do 29. travnja

26.04.2022 07:05 ZAGREB, 25. travnja 2022. (Hina) - Kuća ljudskih prava Zagreb predstavit će u sklopu trodnevne konferencije od 27. do 29. travnja izvještaj ‘’Ljudska prava u Hrvatskoj – pregled stanja u 2021.’’ s pregledom najvažnijih problema i izazova koji su lani utjecali na zaštitu i promociju ljudskih prava u Hrvatskoj.

U sklopu prvog dana konferencije u zagrebačkom Novinarskom domu održat će se dvije panel rasprave. U prvom panelu “Osvrt i razgovor o stanju ljudskih prava i vladavini prava u Hrvatskoj” sudjelovat će pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter, novinarka Đurđica Klancir,  Ivan Blažević iz ‘’Solidarne’’ – zaklada za ljudska prava i solidarnost te Ivan Novosel, programski direktor Kuće ljudskih prava Zagreb. Raspravu će moderirati novinarka  Ana Krolo Molnar, izvijestili su iz Kuće ljudskih prava.

Na drugoj panel raspravi “Suzbijanje širenja lažnih informacija” sudjelovat će Stanislav Bender iz Agencije za elektroničke medije, Dražen Hoffman iz Gonga te profesorice Viktorija Car i Iva Nenadić  Panel će moderirati novinarka Ivana Radaljac Krušlin.

Drugi dan konferencije održat će se online u četvrtak, 28. travnja, od 11 do 15 sati kada će se održati dvije panel rasprave na temu ljudskih prava u ratom pogođenoj Ukrajini. O odgovornosti za kršenje ljudskih prava i humanitarnog prava u Ukrajini pričat će Maria Kurinna (Human Rights Centre – ZMINA, članica Human Rights House Crimea i Human Rights House Chernihiv), Dave Elseroad (Human Rights House Foundation), Gunnar Ekeløve-Slydal (Norwegian Helsinki Committee) i Nikola Mokrović (Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću).
O humanitarnim aspektima rata u Ukrajini razgovarat će Tea Vidović (Centar za mirovne studije) i Anikó Bakonyi (Hungarian Helsinki Committee).

Treći dan konferencije u petak, 29. travnja, najavljen je uživo u Kući ljudskih prava Zagreb s video prijenosom panela “Socio-ekonomska prava u Hrvatskoj i borba protiv siromaštva i socijalne isključenosti”.