c S
Dnevne novosti

Kos: Milanović pretvorio izbore u Vrhovnom sudu u blatnu kaljužu

02.08.2021 07:20 ZAGREB, 30. srpnja 2021. (Hina) - Sudac Vrhovnog suda Damir Kos uputio je otvoreno pismo predsjedniku Zoranu Milanoviću u kojem ga izvijestio da se neće javiti na treći javni poziv za predsjednika Vrhovnog suda, poručivši mu kako je svojim izjavama postupak izbora pretvorio u "blatnu kaljužu".

"Svojim izjavama napravili ste sve da postupak izbora za izuzetno važno i časno mjesto predsjednika Vrhovnog suda RH pretvorite u blatnu kaljužu u koju ulaze oni koji su spremni valjati se po tom blatu, svjesni da iz tog ringa nitko ne može izaći čist i kao pobjednik", ocijenio je Kos.

Sudac Kos je u pismu istaknuo da je zagovornik sadašnjeg ustavnog rješenja izbora predsjednika Vrhovnog suda za kojeg smatra da jedini jamči ravnopravnost te pozicije pozicijama čelnika drugih dvaju po Ustavu Republike Hrvatske ravnopravnih segmenata vlasti. Dodao je kako smatra dobrim rješenjem i obavezu prijave na javni poziv kako je to propisano Zakonom o sudovima, ocijenivši da samo na taj način hrvatski građani imaju mogućnost saznati tko bi uopće bili potencijalni kandidati za funkciju predsjednika najvišeg suda i na temelju kojih programa. "A tada jedini ovlašteni predlagač i parlamentarna većina pri izabiranju čelne osobe sudbene vlasti pred građanima iskazuju biraju li najboljeg ili samo nekoga tko odgovara samo njima.

Ova slika tako provedenih izbora može biti itekako značajna u idućim parlamentarnim ili predsjedničkim izborima", nadodao je Kos. Poručivši Milanoviću kako je očekivao da osobe koje se javljaju na funkciju predsjednika Vrhovnog suda mora prihvatiti i predsjednik RH te predstavnik parlamentarne većine, Kos je istaknuo da je sudbena vlast najslabiji segment u strukturi vlasti.

Bez dobre suradnje čelnika svih segmenata vlasti sudbena vlast nosi gaće na štapu

Bez lisnice/vlastitog proračuna, bez mogućnosti da budu samostalno ovlašteni predlagači zakonskih izmjena kojima bi se pronašla bolja rješenja za bolji rad sudova (osim preko segmenta izvršne vlasti, koji ih zastupaju i pri formiranju proračuna i tome kolika će sredstva biti odrezana pravosuđu). Takva vlast nužno je upućena na druge dvije i bez dobre suradnje čelnika svih segmenata vlasti sudbena vlast "nosi gaće na štapu". Zato sam mislio da osobe koje se javljaju na javni poziv moraju imati podršku/poziv i Vas kao Ustavom RH ovlaštenog predlagača kao i podršku/poziv vođe parlamentarne većine’’, napisao je Kos.

Naglasio je da se ne radi o namještenom natječaju, "jer to natječaj i nije, već javni poziv osobama koje se osjećaju kompetentne za obavljanje funkcije predsjednika Vrhovnog suda, a time i čelne osobe sudbene vlasti". Ocijenio je, uz to da predsjednik RH upućuje "kanonadu na bilo koga tko nije po njegovoj volji" i na "bilo koga tko bi se pomislio javiti". “Predsjedniče, sramotno! Unaprijed odvraćate prijavu na javni poziv bilo koga tko bi svojim referencama stao nasuprot "Vašem kandidatu", a osobito suca, koje generalno označavate najrazličitijim ružnim etiketama, koje izraze ne želim niti ponavljati”, stoji u Kosovom pismu.

Milanović: Neki su došli iz politike na sudačka mjesta

Predsjednik RH je kazao u četvrtak da će na vrijeme otkriti svojeg kandidata za predsjednika Vrhovnog suda kojeg smatra "vrhunskim"."Kao i Zlatu Đurđević koja je prošla kroz jednu salvu i baraž uvreda, laži, gadnih stvari. Njoj još jednom hvala i svaka čast, a osoba koju predložim neće biti ništa lošija, bit će dobra. Ovi koji se žele baviti politikom, gospodo u politiku. Neki su i došli iz politike na sudačka mjesta, to je problem", kazao je Milanović. Dodao je i da se "sada pokazuje da je javni poziv zamišljen kao oblik nelegalnog i protuustavnog pritiska na predlagatelja, a jedini ustavni predlagatelj je predsjednik Republike".

Vrhovni sud je priopćio prošlog tjedna kako je predsjedniku najvišeg suda Đuri Sessi istekao mandat te da će ga mijenjati zamjenik predsjednika Marin Mrčela. Uz to, sud je poručio da nema ustavne krize te da suci nastavljaju obnašati sudbenu vlast jer tako određuje Ustav i zakoni iz kojih suci crpe legitimitet. Državno sudbeno vijeće je 7. srpnja, s rokom prijave od 30 dana, raspisao i treći javni poziv za čelnu osobu Vrhovnog suda, a Milanović je kazao da će na vrijeme, u skladu s Ustavom, istaknuti svog kandidata, nakon što Zlata Đurđević u Saboru nije dobila potporu većine zastupnika.r