c S
Dnevne novosti

Mađarska ministrica se protivi vezanju europskih sredstava za vladavinu prava

30.09.2020 07:10 BUDIMPEŠTA, 29. rujna 2020. (Hina/Reuters) - Mađarska prijedlog Njemačke, predsjedateljice Europske unije, o vezanju buduće financijske pomoći za vladavinu prava smatra "neprihvatljivim", rekla je u utorak mađarska ministrica pravosuđa Judit Varga.
Varga je na Facebooku objavila da bi prijedlog koji je ovaj tjedan dala Njemačka, trenutna predsjedateljica EU-om, predstavljao unilateralnu izmjenu temeljnih ugovora europskog saveza. To bi prekršilo vladavinu prava i to bi bila "ucjena", smatra čelnica mađarskog pravosuđa.

Mađarska se spori s EU-om zbog tvrdnji da ta srednjoeuropska država krši trodiobu vlasti i ugrožava vladavinu prava, zbog čega ju je potpredsjednica Europske komisije (EK) za vrijednosti i transparentnost, Čehinja Vera Jourova, prozvala "bolesnom demokracijom". Orban je u ponedjeljak zbog te izjave pisao predsjednici EK-a, tražeći ostavku Jourove, a isto je zatražila i sama Varga.

Njemačka predlaže da se pristup europskom novcu, uključujući fond pomoći zbog pandemije koronavirusa vrijedan 750 milijardi eura, uvjetuje vladavinom prava, stoji u dokumentu koji je agencija Reuters vidjela u ponedjeljak. "Čelnici država i vlada su u srpnju dogovorili mehanizam zaštite europskog proračuna, a ne još jedan mehanizam vladavine prava", napisala je Varga u utorak.

"Pomoć državama članicama kojima je ona potrebna mora se pružiti što prije. Ovaj prijedlog ugrožava brzu i djelotvornu reakciju otvarajući pitanja koja su već zaključena", smatra mađarska ministrica."To je točno ono što su štedljive države htjele, jer zapravo nikad nisu podržale europski oporavak", dodala je Varga, referirajući se na europske države koje su zahtijevale da se financijska pomoć temelji na povratnim sredstvima umjesto na nepovratnim isplatama kojima se riskira stvaranje zajedničkog europskog duga.

Dogovor postignut na europskom sastanku na vrhu u srpnju uključuje veću količinu nepovratnih sredstava nego kredita.