c S
Dnevne novosti

Malenica: Imamo kvalitetan zakonodavni okvir za ovrhe

26.10.2021 07:15 ZAGREB, 25. listopada 2021. (Hina) - Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica najavio je u ponedjeljak da će u narednim danima održati sastanak s predsjednikom Vrhovnog suda Radovanom Dobronićem, no smatra da Hrvatska ima kvalitetan zakonodavni okvir za ovrhe utemeljen na praski europskih sudova.

“Smatram da imamo kvalitetan zakonodavni okvir koji je utemeljen i na praksi europskih sudova, što je potvrdio i Ustavni sud RH”, izjavio je Malenica komentirajući Dobronićevu najavu da će sazvati Opću sjednicu Vrhovnog suda oko ovrha. Dobronić je u nedjeljnom intervjuu ustvrdio da se u trenutnoj proceduri ovrhe potrošača krše pravila EU-a. 

Malenica je rekao kako će u narednim danima sjesti i porazgovarati s Dobronićem o mnogim, kao i o toj temi. 

“Ministarstvo je, naravno, otvoreno za sve sugestije i izmjene u cilju da imamo kvalitetniji zakonodavni okvir”, poručio je Malenica i ponovio da je izmjenama Ovršnog zakona prošle godine, uveden niz socijalnih kriterija kod provođenja ovrha. Dodao je i da je sudska zaštita osigurana svim strankama, bez obzira što ga provode javni bilježnici kao povjerenici suda. 

Ministar je komentirao i Dobronićev stav da je pozdrav Za dom spremni nedopustiv u svakoj prilici. “Ja sam više puta ponovio da imamo dostatan pravni okvir za kažnjavanje osoba koje koriste ustaško znakovlje”, kazao je dodavši da bi pravnoj sigurnosti građana zasigurno doprinijelo ujednačavanje sudske prakse.

Na konferenciji u povodu Europskog dana pravosuđa, uz ministra Malenicu, sudjelovali su predsjednik Vrhovnog suda, pravosudni službenici, glasnogovornici suda, novinari, a ministar uprave je okupljenima  predstavio dosadašnje i buduće izmjene zakona.

Krajem godine smanjiti broj neriješenih predmeta

“Svakako nam je cilj da u 2025. godini imamo brzo, učinkovito i moderno pravosuđe, ali isto tako da kroz niz aktivnosti koje poduzimamo vratimo povjerenje građana u institucije. Učinit će se to kroz razne izmjene zakona, reforme i ulaganja, za koje je kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti osigurano 740 milijuna kuna. Cilj je i ubrzati donošenje odluka, kazao je Malenica dodavši da je početkom ove godine bilo 460 tisuća neriješenih predmeta. 

“Svjesni smo velikog broja neriješenih predmeta, ali isto tako i dugotrajnosti sudskih postupaka”, kazao je no napomenuo da su zbog toga pokrenuti akcijski planovi koji kroz individualizirani način za svaki sud u Hrvatskoj nastoje riješiti taj problem.

“Krajem ove godine, nadamo se smanjiti broj neriješenih predmeta”, poručio je Malenica.

Nakon uvodne prezentacije, Malenica je održao okrugli stol „Pravosuđe i javnost“ na kojem je bilo govora o komunikaciji pravosudnih tijela i javnosti, a predstavljen je i projekt „Rekonstrukcije zgrade Općinskog suda u Splitu i promocije e-usluga“ te projektna aktivnost privremenog upućivanje sudaca na rad na Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu.