c S
Dnevne novosti

Malenica: Izmjenama ZKP-a sudski postupci će biti brži i efikasniji

17.06.2022 07:25 ZAGREB, 15. lipnja 2022. (Hina) - Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica ustvrdio je u srijedu da će izmjene Zakona o kaznenom postupku (ZKP) doprinijeti da postupci budu brži i efikasniji, dok oporba kaže da korekcije između prvog i drugog čitanja duboko zadiru u način funkcioniranja pravosuđa u kaznenim stvarima.

"Zasigurno će izmjene ZKP-a doprinijeti tome da postupci budu brži i efikasniji, da se u razumnom roku riješe predmeti bez obzira na koje se kazneno djelo odnosili, pa i na kazneno djelo pedofilije", rekao je Malenica u odgovoru neovisnom Hrvoju Zekanoviću.

Orešković: Nisu uvažene preporuke struke

Malenica je, na upit SDP-ove Andreje Marić, rekao kako je ista radna skupina radila na izmjenama u prvom čitanju i drugom čitanju, a u odnosu na prvo čitanje promijenjena je samo zabrana dvostrukog ukidanja prvostupanjske presude.

Prije početka rasprave Dalija Orešković (Klub Centra i GLAS-a) upozorila je da u izmjenama ZKP-a nisu dovoljno uvažene preporuke struke i da nisu otklonjene procesne slabosti na koje su godinama upozoravali državna odvjetništva i suci. Napomenula je da su do drugog čitanja nastale preinake zakona na koje su ukazali suci Vrhovnog suda. "Kada se predlagatelj zakona na ovakav način ogluši na preporuke, molbe i upozorenja jedne grane državne vlasti, to pokazuje da se državom upravlja na tipičan birokratski, partijski, jednostranački i vrlo kvaran način", poručila je. Smatra da uvođenje elektronskih oblika snimanje rasprave nije reforma pravosuđa, iako je to jedina dobra stvar u izmjenama zakona.

"Izmjene ZKP-a ne može raditi politička stranka koje je osuđena za korupciju i koja ima najveći broj ministara uhvaćenih u korupcijskim aferama", kazala je.

Grbin: Izmjenama se protive suci i niz profesora

Vesna Nađ (Klub Socijaldemokrata) nedopustivim smatra da se Vrhovnom sudu ostavilo samo tri dana za očitovanje o izmjenama i nije im omogućeno da na svojoj sjednici rasprave zakon i daju konstruktivne primjedbe. Stoga će tražiti da zakon ide u treće čitanje.

Peđa Grbin (Klub SDP-a) upozorio je da korekcije između prvog i drugog čitanja duboko zadiru u način funkcioniranja pravosuđa u kaznenim stvarima. Prvenstveno se to odnosi na zabranu višestrukog vraćanja predmeta na ponovno odlučivanje nižim sudovima. Ustvrdio je da se predloženim izmjenama protive suci i niz profesora Kazneno-procesnog prava s više-manje svih Pravnih fakulteta u zemlji.

"Umjesto da ubrzamo postupke, samo ćemo ih usporiti i osigurati da predmeti padaju pred Ustavnim sudom i Europskim sudom za ljudska prava", poručio je.

I Urša Raukar Gamulin (Klub zeleno-lijevog bloka) apsolutno neprihvatljivim smatra da se između dva čitanja ubace nove bitne odredbe koje nisu bile u javnoj raspravi i e-savjetovanju te nisu prošle stručnu raspravu. Uz to, suci Ustavnog suda nisu imali dovoljno vremena da to rasprave, pa je i ona zatražila da se ZKP vrati Vladi i  ide u treće čitanje. 

Habijan: Izmjene će ubrzati kaznene postupke

Za razliku od njih HDZ-ov Damir Habijan ocijenio je da će predložene izmjene ubrzati kaznene postupke, a ljudi iz struke podržavaju potrebu ubrzanja postupaka. Podsjetio je kako je SDP bio protiv Visokog kaznenog suda iako potrebu za takvim sudom hvale odvjetnici i stranke, te poručio Daliji Orešković da zakone treba donositi vladajuća većina, a ne stranka koja je na izborima dobila 0,016 posto i stranka koja ima problema sa svojim članom u Splitu.

Ministar Malenica rekao je da će se izmjenama ZKP-a sudski postupci ubrzati i modernizirati. Omogućit će se tonsko snimanje svih rasprava, proširiti mogućnost održavanja ročišta na daljinu te se uvesti sustav e-komunikacije u kaznenoj grani sudovanja. Uz to, uvodi se važna novina - zabrana dvostrukog ukidanja prvostupanjske presude.

Zastupnici su prije početka rasprave većinom glasova odbili objedinjenu raspravu o  kaznenom i parničnom postupku.