c S
Dnevne novosti

Malenica o ovrhama: Za sada su sve opcije otvorene

10.09.2020 07:25 ZAGREB, 9. rujna 2020. (Hina) - Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica najavio je u srijedu da bi u idućih 10 do 15 dana mogli donijeti odluku o provedbi ovrha, poručivši kako su za sada sve opcije otvorene.
"Za sada su sve opcije otvorene, tako da ćemo u relativno kratkom roku donijeti odluku i izvjestiti o tome javnost i zabrinute građane kojima prijete ovrhe", rekao je Malenica novinarima. Podsjećajući da je Vlada u srpnju produžila zastoj provedbe ovrha na dodatnih tri mjeseca, Malenica je rekao da prate situaciju, posebice vezano uz epidemiju koronavirusa. Zadnjih su dana odradili više sastanaka u Ministarstvu pravosuđa i uprave s predstavnicima vjerovnika, ovršenih i blokiranih građana, odvjetničke komore i dr. pa će u što kraćem roku, prije 18. listopada, donijeti odluku.

Malenica je ustvrdio da se kroz mandat ove Vlade broj blokiranih građana smanjio s 370.000 na 229.000, a pritom se povećao iznos plaće koji je izuzet iz ovrhe i dr. Smatra kako postoji razumijevanje predstavnika vjerovnika i ovršenih i blokiranih građana da se kroz razgovore nađe zajednički dogovor na zadovoljstvo obaju strana. Ide se za time da u budućnosti smanje troškove čitavog postupka te da im u fokusu budu i vjerovnici i ovršeni građani kojima trošak postupka ne odgovara.

Malenica kaže da Fina ima u svom sustavu oko 170.000 ovrha, a procjenjuje se da je riječ o 30.000 do 40.000 građana, od kojih svaki ima prosječno tri do pet ovrha."To je jedini egzaktni podatak koji imamo u vezi ovrha", kaže ministar pravosuđa i uprave.