c S
Dnevne novosti

Malenica predstavio projekte modernizacije pravosuđa

29.06.2022 07:30 digitalizacija
ZAGREB, 28. lipnja 2022. (Hina) - Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica predstavio je u utorak projekt „Daljnje unaprjeđenje kvalitete pravosuđa kroz nastavak modernizacije pravosudnog sustava“ za nadogradnju sustava kaznene evidencije, sudskog registra, uspostavu sustava e-sudnica i razvoj probacije.

''Projekt će se provoditi kroz niz aktivnosti, od kojih treba istaknuti nadogradnju aplikativnog sustava kaznene evidencije, nadogradnju sustava sudskog registra, modernizaciju i digitalizaciju pravosudnih tijela u vidu modela e-sudnica, nabavku opreme i razvoj sustava probacije, na koji smo posebno ponosni'', rekao je ministar.

Radi se o projektu vrijednom 48,7 milijuna kuna, koji je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda. Malenica je naglasio da će se putem projekta pokrenuti pilot program e-sudnica, koji će omogućiti održavanje sudskih rasprava na daljinu, dok je će uvođenje elektronički nadzora za zatvorenike kojima je određen istražni zatvor značajno rasteretiti zatvorski sustav.

Nabavljeno je 200 paketa za elektronički nadzor, koji će javnosti biti predstavljeni za mjesec dana, a nabavit će se i nova medicinska oprema za zatvorsku bolnicu, provesti edukacije pružanja prve pomoći i prevencije zaraznih bolesti unutar zatvorskog sustava te istraživanje stope recidivizma unutar zatvorskog sustava i probacije.

Malenica je najavio da će se dodatno educirati predsjednici sudova jer u resornom ministarstvu smatraju važnim njihovu ulogu kao svojevrsnih menadžera koji organiziraju rad sudova.

Nabavlja se 140 kompleta za pretvaranje govora u tekst

Što se tiče aktivnosti vezanih za daljnje unaprjeđenje korištenja IT tehnologija u pravosuđu, Veronika Pogačić iz Ministarstva pravosuđa i uprave najavila je nabavu 140 kompleta programa pretvaranja govora u tekst, kao i 500 računala i isto toliko prijenosnih računala.

Pojašnjavajući pilot projekt e-sudnica, precizirala je da sudac kontrolira sadržaje na ekranu svakom sudioniku te se dokazi izvode na ekranu, a iskazi sudionika postupka automatski ulaze u zapisnik u sustav eSpis putem uređaja za S2T. Na ekranu će se moći reproducirati razni multimedijski sadržaji, a bit će omogućeno spajanje videolinkom na multimedijske sobe u kaznionicama. Time se, ističe Pogačić, povećava i pojednostavljuje dostupnost svjedoka sudu te se pojeftinjuje sudski postupak.

Govoreći o nadogradnji i prilagodbi sustava e-sudskog registra, kazala je da se time olakšava prekogranični pristup informacijama o trgovačkom društvu u EU, a omogućena je i međusobna elektronička komunikacija u vezi određenih prekograničnih aktivnosti koje se odnose na trgovačka društva.

Predstavljajući nadogradnju aplikativnog sustava kaznene evidencije (ECRIS i KE), Tanja Magdić Ukalović iz Ministarstva pravosuđa istaknula je da su glavni ciljevi interoperabilnosti poboljšati učinkovitost graničnih provjera na vanjskim granicama, pridonijeti sprečavanju i suzbijanju ilegalne migracije.