c S
Dnevne novosti

Marić: Rebalans pred saborskim zastupnicima idući tjedan

28.10.2021 07:10 ZAGREB, 27. listopada 2021. (Hina) - Prijedlog rebalansa državnog proračuna za 2021. godinu trebao bi se naći pred saborskim zastupnicima idući tjedan u srijedu, a o proračunu za iduću godinu Sabor bi trebao raspravljati početkom prosinca, rekao je u srijedu potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić.

Ideja je da se rebalans što prije raspravi i izglasa, kako bi se do kraja godine mogle obaviti sve predviđene preraspodjele i plaćanja, rekao je Marić koji danas sudjeluje na konferenciji  "Što uvođenje eura donosi malom i srednjem poduzetništvu?", u organizaciji dnevnika 24sata.

Kako je ranije najavio, rebalansom proračuna koji će u četvrtak biti predstavljen na Vladi, za zdravstvo je predviđeno 1,6 milijardi kuna. Upitan za komentar ponovnog rasta dugova zdravstvenog sustava prema veledrogerijama, upozorio je da taj dug raste unatoč proračunskom izdvajanju za zdravstvo od devet milijardi kuna, čemu valja dodati 23 milijarde kuna proračuna Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.To po njegovim riječima upućuje na potrebu reformi zdravstvenih rashoda, odnosno boljeg i efikasnijeg trošenja novca poreznih obveznika, uz zadržavanje kakvoće zdravstvenog sustava.

Što se tiče proračuna za iduću godinu, saborsku raspravu očekuje početkom prosinca. Na pitanje ima li novca za financiranje novog kuga mjera potpora gospodarstvu zbog pandemije koja ne popušta, odgovorio je da u proračunu za 2022. nema više mjera za očuvanje radnih mjesta ni približno razinama iz ove godine. No, podsjetio da takvih mjera nije bilo ni u prijedlogu proračuna za 2020., ali su donesene kad je to bilo potrebno radi zaštite zdravlja i očuvanja radnih mjesta.