c S
Dnevne novosti

Marić: Ukupni trošak Covida-19 za proračun 21 milijardu kuna

21.08.2020 07:30 ZAGREB, 20. kolovoza 2020. (Hina), Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić u četvrtak je na prvoj sjednici Vlade nakon ljetne stanke izvijestio da, prema preliminarnim podacima, ukupni trošak pandemije Covida-19 na proračun iznosi 21 milijardu kuna.
Marić je iznio preliminarne podatke da su u prvih šest mjeseci ove godine proračunski prihodi dosegnuli 60,4 milijardi kuna, rashodi 77,1 milijardi, dok je deficit proračuna 16,7 milijardi kuna. Od početka izbijanja pandemije Covida-19 do jučer zabilježeno je 17 milijardi kuna manje fiskaliziranih računa u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Naime, ove godine fiskalizirano je 105,7 milijardi kuna, a u istom razdoblju lani 122,7 milijardi kuna, rekao je Marić, dodavši da su ti podaci bitni jer fiskalizacija pokriva gotovo trećinu prometa u gospodarstvu. Što se tiče prihodne strane proračuna, Marić je kazao da su od početka godine do jučer prihodi dosegnuli 75,9 milijardi kuna, što je otprilike 10 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju.

Kada se izdvoji segment koji se isključivo odnosi na gospodarsku aktivnost, to jest porezni prihodi i doprinosi, njih je manje za oko sedam milijardi kuna. Kada se tome priroda originalno planirani efekt rasta gospodarske aktivnosti od oko 2,5 posto, kao i određena stopa inflacije, pad prihoda proračuna u odnosu na planirano doseže oko 9,5 milijardi kuna, izvijestio je Marić.

Na rashodnoj strani proračuna zabilježene su značajno veće potrebe za rashodima i izdacima, koji su veći za oko 11,5 milijardi kuna, a izravno su vezani za pandemiju Covid-19. Kako navodi Marić, više od pola tog iznosa odnosi se na mjere pomoći i potpore očuvanju radnih mjesta, na koje ime je dosad isplaćeno nešto više od šest milijardi kuna, dok se dio izdataka odnosi i na nabavku respiratora, zaštitne opreme i sl.Do današnjeg dana, istaknuo je Marić, ukupni trošak Covida-19 na proračun iznosi 21 milijardu kuna, napominjući da su ovo preliminarni podaci.

Marić kaže i da su sve potrebe za financiranjem, odnosno velika većina njih, za ovu godinu u potpunosti ispunjene, a kaže da postoji spremnost za sve izazove koji će uslijediti. 

Napominje da će Državni zavod za statistiku u idućim danima objaviti podatke o BDP-u za drugo tromjesečje, kada će se vidjeti koliko iznosi gospodarski pad, a najavljuje da će Vlada početkom rujna izaći s novim, ažuriranim projekcijama za 2020. u smislu BDP-a i ključnih sastavnica.

Radi se i na pripremama proračuna za 2021. godinu, za koju Marić ocjenjuje da je izuzetno važna, u kojoj bi prema svim projekcijama trebao krenuti oporavak, no teško da će u idućoj godini biti dosegnut i pun oporavak, dodaje.