c S
Dnevne novosti

Milanović: Imat ću, u skladu s Ustavom, kandidata za predsjednika Vrhovnoga suda

12.07.2021 07:20 ZAGREB, 9. srpnja 2021. (Hina) - Predsjednik Republike Zoran Milanović u petak je izjavio kako će na vrijeme, u skladu s Ustavom, imati svog kandidata za predsjednika Vrhovnoga suda te ponovio kritike na način izbora za tu funkciju odnosno na izmjene Zakona o sudovima.
Odgovarajući na pitanja novinara nakon posjeta Institutu Ruđer Bošković, Milanović je potvrdio da traži kandidata kojega će Hrvatskome saboru predložiti za predsjednika Vrhovnoga suda nakon što potporu zastupnika nije dobila Zlata Đurđević. Milanović je za Đurđević i danas rekao da je visokokvalificirana, uspravna osoba i stručnjakinja te joj zahvalio što je izdržala torturu, uvrede, laži, insinuacije i podmetanja.

Na pitanje je li našao novog kandidata za čelno mjesto Vrhovnoga suda, odgovorio je da će ga "imati u skladu s Ustavom". "Na vrijeme ću ga imati u skladu s Ustavom, kao i cijelo vrijeme, i s ovim protuustavnim zakonom (Zakon o sudovima) koji je doveo do toga da se sad više ne zna kakva je procedura - da se ponavlja javni poziv mada to zakonom nije predviđeno i da ću sad imati cijeli nisku suflera koji će mi savjetovati koga da ja to predložim, a po Ustavu - to je moja obaveza, to je moj teret", rekao je. Ja se o tome ne trebam konzultirati, ali bih se konzultirao, da je ostalo na Ustavu, ovako s ovim Zakonom, ja se ne smijem konzultirati, dodao je. "Dakle, prijavi se 10 ljudi, vi razmišljate jesam li ja nekom namignuo da se prijavi i ja izaberem - Petar Pavao Horvat. Thja. Ali ja, jer ne smijem razgovarati s predsjednikom najveće stranke, naglašavam predsjednikom najveće stranke u parlamentu, ne premijerom.. to je druga razina igre", dodao je.

Govoreći o situaciji s epidemijom covida-19, predsjednik Milanović je, uz poruku da se valja cijepiti, među inim rekao i da ga u cijeloj sagi oko koronavirusa jedino fascinira da je struka - virologija, kemija - izumila lijek, dok je za epidemiologiju rekao da je sve to "mumbo-jumbo".